Za postoj k rasismu. Laureátkou umělecké Turnerovy ceny je poprvé černoška

Turnerovu cenu získala Lubaina Himidová (zdroj: ČT24)

Turnerovu cenu získala Lubaina Himidová. Stala se tak nejstarší držitelkou tohto významného britského ocenění v oblasti výtvarného umění a zároveň první černoškou, která ho obdržela.

Porotu oslovila rodačka z Tanzanie „nekompromisním postojem ke koloniálním dějinám a přetrvávajícímu rasismu“. Ještě nedávno by se třiašedesátiletá umělkyně laureátkou Turnerovy ceny stát nemohla. Až do loňského roku totiž podle pravidel mohli cenu získat jen výtvarníci mladší padesáti let. Od letošního roku je věková kategorie neomezená.

Cenu převzala Himidová v úterý v kostele ve městě Hull na východním pobřeží Británie. Díla vítěze a také dalších finalistů vystavuje místní galerie Ferens.

V Británii má udílení Turnerovy ceny obrovskou publicitu a provokuje ke kritice. Veřejnost si často nad výtvarnými díly pokládá otázku, jestli jde skutečně o umění. „Ne každému se líbí současné umění a ani se neočekává, že by mělo. Turnerova cena lidem dává alespoň možnost se zapojit,“ poznamenává k tomu předseda poroty Nicholas Serota.

Prestižní ocenění za výtvarné umění uděluje londýnská Tate Gallery od roku 1984. Trofej nese jméno britského malíře 19. století Josepha Williama Turnera. Nastartovat pomohla kariéru desítkám umělců.