Ceny Kennedyho centra: Amerika je hrdá na Lionela Richieho i Glorii Estefan

V Americe se udělovaly Ceny Kennedyho centra (zdroj: ČT24)

Ve Washingtonu se v noci na pondělí rozdávaly ceny za přínos americké kultuře. Cena Kennedyho centra se uděluje už od roku 1978 a mezi letošní laureáty se dostal například muzikant Lionel Richie nebo zpěvačka Gloria Estefan.

Cenu Kennedyho centra považují Američané za opravdovou poctu – dostávají ji totiž umělci, jimž nejde jen o slávu, ale jejich snahou je přispět americké kultuře a společnosti. „Amerika vám touto cenou říká, že je hrdá na to, co pro ni děláte. A že je za to vděčná. To znamená opravdu hodně,“ shrnul význam ocenění jeden z letošních laureátů Lionel Richie. 

Letošním laureátem se stal také rapper, herec a dvojnásobný držitel cen Grammy LL Cool J. „Samozřejmě že je hip hop součástí americké kultury,“ nepochybuje. „A snad ještě za sto let budou lidé vědět, kdo to byl LL Cool J. Možná ne všichni, ale aspoň někteří z nich se pokusí, stejně jako já, být součástí americké společnosti.“

Ceny Ameriky bez amerického prezidenta

Ceremoniálu se každoročně účastní americký prezident. Několik nominovaných ale letos vyjádřilo nesouhlas s jeho přítomností, Donald Trump proto už v srpnu oznámil, že na slavnostní předávání nezavítá.

„Velice si vážím toho, že nás prezident nechal dnes v noci zářit, aniž bychom museli řešit kontroverzní otázky. A že to můžeme dnes pořádně oslavit bez hrozby toho, že tím utrpí naše kariéra,“ uvítala Trumpovu nepřítomnost například zpěvačka Gloria Estefan. 

Cenu Kennedyho centra za celoživotní přínos americké kultuře letos obdržel také producent televizních seriálů Norman Lear a tanečnice Carmen de Lavallade. O laureátech rozhodují držitelé tohoto ocenění z minulých let, letos například herci Dustin Hoffman, Tom Hanks nebo kapela Led Zeppelin.