Příjezdy a odjezdy - černobílá cesta z Moskvy do Pekingu

Praha - Ulice a městská prostranství tří dalekých míst i tváře jejich obyvatel zachycují černobílé snímky vystavované právě v pražské Leica Gallery. Dánský fotograf Jacob Aue Sobol dokumentoval život podél Transsibiřské magistrály prvním fotoaparátem Leica, který fotí pouze černobíle.

Sobol se sice narodil v Dánsku, je ale světoběžník. Pracoval jako rybář a lovec v Grónsku, rok strávil v guatemalských horách, kde pořídil sérii fotografií o každodenním životě domorodců, která získala World Press Photo 2006 v kategorii každodenní život. Kniha I, Tokyo dokumentuje jeho pobyt v japonské metropoli, žil nějakou dobu i v Bangkoku a Kodani, fotografické projekty z těchto měst by měly vyjít knižně letos.

Aktuální výstava v Leica Gallery zachycuje trasu Moskva - Ulánbátar - Peking, kterou Sobol částečně urazil po Transsibiřské magistrále. „Už jako teenager jsem o ní hodně četl. Chtěl jsem prostě projet zemi, kterou jsem nikdy nenavštívil. Fascinovalo mě i pomalé tempo, kterému se musíte poddat, když do takového vlaku nasednete,“ prozradil Sobol, že nejdelší železniční trať na světě ho dlouho lákala.

  • Jacob Aue Sobol / Peking (březen 2012) autor: Jacob Aue Sobol, zdroj: Leica Gallery/MAGNUM Photos
  • Jacob Aue Sobol / Moskva no. 2. (březen 2012) autor: Jacob Aue Sobol, zdroj: Leica Gallery/MAGNUM Photos

Chtěl na ni zaznamenávat příběhy lidí, kteří k němu přistoupí do kupé, ale pak začal zaznamenávat i životy těch, kteří podél železnice žijí. „Všechno bylo nové, ale můj záměr zůstal stejný; používat fotoaparát jako prostředek k vytváření kontaktů, blízkosti a intimity,“ říká.

Snímky pořizoval fotoaparátem Leica M Monochrom, který fotí jen černobíle. Výsledný cyklus Příjezdy a odjezdy bude v Leica Gallery k vidění do 8. září. 

Reportáž o výstavě (zdroj: ČT24)