O lesku a bídě divadla vypráví Garderobiér i v Plzni

Plzeň - Pravda s iluzí i tragika s humorem se potkávají v nejslavnější hře současného anglického dramatika Ronalda Harwooda. Jeho tragikomického Garderobiéra představí v sobotu 22. června v premiéře plzeňské divadlo J. K. Tyla.

„Základem děje je pohnutá epizoda ze života kočovné herecké společnosti za 2. světové války, kdy Shakespearovy hry spolu s osobním postojem hlavní hvězdy a principála souboru mají moc povznášet ducha lidí v zemi decimované německými nálety,“ přiblížila děj mluvčí divadla Eva Ichová.

Starého, nerudného slavného herce, který při přípravě Krále Leara neustále kolabuje, ztvární Pavel Pavlovský. Garderobiéra Normana, jeho věrného pečovatele a oddaného milovníka divadla, si zahraje Antonín Procházka. Jako režisér inscenace se do Plzně vrací Zdeněk Kaloč, který tu v letech 1992 až 2005 vytvořil řadu činoherních inscenací. „Text Garderobiéra je vzrušující mimo jiné svou zasvěcenou, pravdivou a působivou výpovědí o slávě a bídě divadla,“ domnívá se.

„Předobrazem Sira se Harwoodovi stal významný anglický divadelní herec Donald Wolfit, proslulý tím, že začal uvádět Shakespearovy hry v širším měřítku v provinčních městech i na venkově,“ prozradila Ichová. U jeho společnosti strávil Harwood v mládí pět let jako herec malých rolí a mistrův osobní garderobiér. Garderobiéra napsal v roce 1980, na základě hry pak vytvořil scénář pro stejnojmenný film režiséra Petera Yatese.