Suchý u myší, Muchow u slonů. Večerníček uznává klasiku i novoty

Co všechno se ještě událo během jednoho roku v Chaloupce na vršku? Je nejlepší chůvou pro neuhlídatelná čtyřčata bílá paní? Trumfnou je ve vynalézavosti myší sourozenci? A záleží u nejmenšího slona na světě na velikosti? Nový kanál ČT :D přichystal pro malé diváky tři nové večerníčky a jedno pokračování, na obrazovce se objeví v prvním půlroce vysílání. Premiérové pohádky na dobrou noc připravili osvědčení večerníčkoví tvůrci, byly ale také příležitostí k večerníčkovému debutu třeba pro Jiřího Suchého nebo Jana P. Muchowa.

Pro Déčko, jak naznačuje i svým logem, je důležitá pestrost. A právě pestrost podle dramaturgyně pro animovanou tvorbu ČT Kateřiny Kačerovské vystihuje i večerníčkovou nabídku. „Máme docela tradiční pohádky na dobrou noc, ale i nové jak technologií, tak příběhy,“ upozorňuje.

Klasikou jsou loutkové příběhy. Těšit se diváci Déčka mohou na dva. V Chaloupce na vršku už dokonce během čtrnácti podvečerů prožili celý rok - od ledna do Vánoc. "Je obrazem života na vesnici ze starých dob, zhruba konce devatenáctého století a počátku dvacátého. Chaloupka na vršku je vlastně idyla, nejde v ní o překvapení a dramatické zápletky, ale o obraz dřívějšího života,„ připomíná Kačerovská. Nové díly první sérii obohatí o další svátky či zvyklosti, na něž se nedostalo. “Dozvíte se třeba, jak kluci hledají poklad nebo popuští draka, či něco více o křtu," prozradila dramaturgyně.

Chaloupka na vršku je příkladem zábavného vzdělávání, na němž si ČT :D zakládá a do kterého chce zapojit i animovanou tvorbu. „Večerníčky mají často výchovný nebo vzdělávací podtext, který by ale neměl být zjevný,“ potvrdila Kačerovská. Zábavou budou děti vzdělávat i další, teprve chystané animované seriály - pokračování Tarbíků o nepříliš známých afrických zvířatech anebo novinka Povídání o mamince a tatínkovi, vyprávěná z pohledu (i ještě nenarozeného) dítěte.

Scenáristkou, výtvarnicí a režisérkou nových dílů Chaloupky na vršku je opět Šárka Váchová, která patří ke zkušenějším tvůrcům animované tvorby pro děti. Stejně jako Dagmar Doubková a Jan Tománek, kteří stojí za druhým loutkovým večerníčkem To si piš, to je myš!. Loutkový muzikál je příběhem jedné myší rodinky, především tří malých sourozenců, kteří rádi podnikají mnohdy nebezpečné výpravy po domě. Jejich dobrodružství budou prokládána písničkami s texty Jiřího Suchého.

Známý divadelník není jedinou osobností, která má sice zkušenosti s dětskou tvorbou, ale „přičichla“ poprvé i k večerníčkům. Hudbu k další novince - Nejmenšímu slonovi na světě - složil Jan P. Muchow, na projektech pro děti před tím spolupracoval s režisérkou a animátorkou Marií Procházkovou (Evropské pexeso, Kdopak by se vlka bál).

„Oslovujeme na jedné straně klasiky, jestli by nechtěli udělat něco pro děti, a na druhé straně i mladé nadějné tvůrce,“ upozornila v té souvislosti Kačerovská. Právě mladí tvůrci jsou podepsáni pod dvěma novými moderními večerníčky, které doplňují klasické loutkové příběhy.

Už zmíněný Nejmenší slon na světě je večerníčkovým debutem pro scenáristku Ivu Macků i pro výtvarníka a režiséra Libora Pixu, který má za sebou podíl na Autopohádkách a také úspěch na studentských Oscarech s krátkometrážním Graffitigerem. Pro ČT vytvořil 3D animací příběh o sloním outsiderovi. „Je vlastně o handicapovaném dítěti,“ doplnila dramaturgyně Kateřina Kačerovská. „Považuji ho za opravdu výjimečný seriál a jsem zvědavá, jak zabere u dětí. Podařilo se najít hrdinu, kterého můžou mít diváci opravdu hodně rádi.“ O nejmenším slonovi na světě už vznikají další díly, první série je sedmidílná.

Hrdiny posledního ze čtveřice nových večerníčků mohou lidé znát už ze stejnojmenného rozhlasového seriálu i knížky, oceněné Zlatou stuhou pro nejlepší beletrii pro děti a mládež. Autor Bílé paní na hlídání Pavel Brycz je i scenáristou večerníčku. „Rozhlasové příběhy i kniha jsou hodně založené na vyprávění. Kdežto v animovaném filmu potřebujeme spíše silnou zápletku. Většinou jsme nechali základní téma, ale trochu jinak ho rozvíjíme,“ podotkla Kačerovská, že televizní zpracování není doslovnou adaptací, ale vzniklo spíše na motivy Bryczovy knihy.

Hrdiny knižní předlohy jsou paterčata, pro večerníček ale tvůrci, aniž by tušili, jak bude původní počet při vysílání aktuální, počet sourozenců zredukovali na čtyři. „Důvod byl vysloveně praktický,“ vysvětlila Kačerovská. „Z hlediska animace je dojem ze čtyř nebo pěti podobný, ale se čtyřmi se lépe pracuje, je to počet pro diváky více přehledný.“ Režisérem příběhu o bílé paní, která se stala chůvou hyperaktivních čtyřčat, je další debutant Petr Friedl, výtvarníkem komiksový kreslíř, karikaturista, ilustrátor, ale také autor knih pro děti Vojtěch Jurík alias Vhrsti.

Premiérové večerníčky budou moci děti sledovat v čase, na jaký jsou zvyklé, tedy v 18:45, na Dvojce a také na novém kanále ČT :D, který zahajuje vysílání 31. srpna. Tvůrci už připravují i další příběhy, mimo jiné pokračování Králíka Fialy, nová dobrodružství skřítka Racochejla a také Krtka. O něm může ČT prozradit zatím jen tolik, že scénáře bude psát více autorů a že nové díly by mohly být hotovy přespříští rok.

Upoutávka: Večerníčky na ČT :D (zdroj: ČT24)