V kinech hraje Kvarteto Miroslava Krobota

Trailer: Kvarteto (zdroj: ČT24)

Jaroslav Plesl, Barbora Poláková, Lukáš Melník a Zdeněk Julina hrají v kvartetu – i v Kvartetu. Film, jemuž dalo název toto komorní těleso, je druhým titulem v režii Miroslava Krobota. Příběh o čtyřech hudebnících, kteří v životě hledají štěstí, vstupuje do kin 30. listopadu. Vznikl v koprodukci České televize.

Kapela nebo jakékoli hudební uskupení je jako druhá rodina, její členové prožívají spoustu věcí spolu, řeší vztahy. Filmové kvarteto odkazuje k osobnostem, kterých má v sobě každý člověk několik. „Kdybyste ty čtyři postavy složili dohromady, máte jednoho harmonického člověka,“ upozorňuje Krobot.

Scénář napsal opět s dlouholetým kamarádem, psychologem Lubomírem Smékalem, stejně jako svůj celovečerní režijní debut Díra u Hanušovic. Z ní do Kvarteta přešel Jaroslav Plesl, který za roli hrobníka obdržel před třemi lety Českého lva. S Krobotem se dobře zná i z Dejvického divadla, kde oba působí.

„Mirek Krobot ví, že nemám rád výšky, takže v Díře u Hanušovic mě postavil na střechu kostela, a v Kvartetu, abych si to užil, mě dal do čtvrtého patra lešení. Také ví, že se nerad svlíkám, tak mi to opepřil tím, že tam stojím v trenkách, abych zapomněl na to, že mám závratě,“ popisuje jejich spolupráci Plesl.

Vedle něj Krobot do Kvarteta obsadil Lukáše Melníka jako lehce sucharského violistu, jeho partnerku, lehce rozháranou cellistku, hraje Barbora Poláková a čtvrtým do počtu je houslista Zdeněk Julina. Mezi hudebníky dochází neustále k zádrhelům a lehce bizarním situacím, které vedou až ke katarzi na neplánovaném večírku.

Pojmenováváme hledání štěstí, těžko se to popisuje, snažíme se zachytit stav mysli a duše současných třicátníků, kteří přemýšlejí, co se sebou a v čem se najít.
Miroslav Krobot

Krobotovy požadavky na herce nespočívaly jen v překonání strachu z výšek. I když skladby pro film nahráli profesionální hudebníci, herci se je pro natáčení museli naučit, aby se prý jen netvářili, že je umí zahrát. Celý rok proto pilně cvičili pod vedením učitelů hudby. Zúročit to, co se naučili, vedle filmu i třeba na doprovodných koncertech se ale nechystají. Na „turné“ tak vyrážejí jen jako filmové kvarteto do kin.

Miroslav Krobot
Zdroj: Falcon

„Určitě to není čistá komedie. Jedna divačka na předpremiéře v Olomouci prý řekla: Mně se to líbilo i nelíbilo, smála jsem se, ale i to bylo hrozné. Takže si z toho vyberte,“ poznamenává Miroslav Krobot, co mohou diváci od jeho titulu čekat. Před tuzemskou premiérou bylo Kvarteto uvedeno už na festivalech v USA, Španělsku či Brazílii. Začátkem příštího roku zamíří do Palm Springs. 

Novinku, k níž scénář také napsala s Lubomírem Smékalem, uvedl Krobot nedávno i na divadle. Představení Honey vzniklo ve spolupráci Dejvického divadla a Cirku La Putyka.