Rozrušený svět lze správně vnímat jen srdcem

Tomáš Predka vystavuje Rozrušený svět (zdroj: ČT24)

Laureát letošní Ceny kritiky za mladou malbu Tomáš Predka představuje svoji tvorbu na samostatné výstavě. Jeho Rozrušený svět sestává z obrazů, které vytvořil na míru atria Galerie kritiků, jež ocenění určené na podporu umělců do třiceti let uděluje.

Předlohou pro Rozrušený svět byl Tomáši Predkovi mimo jiné nesmrtelný příběh Malého prince. Do atria proto umístil vedle svých obrazů i trosky padáku. „Galerie je součástí fiktivního pádu parašutisty neznámého původu. Autor se zamýšlel nad tím, jak tento děj zasadit do prostoru,“ vysvětlil manažer galerie Aleš Rataj. 

Predkovy abstraktní obrazy jsou pak reakcemi na místa, která výtvarník navštívil. Do maleb lepí i kusy rozbitých materiálů. Inspiraci k nim nachází umělec ve své práci – po studiu na AVU a UMPRUM začal pracovat jako skladník a řidič.

obrázek
Zdroj: ČT24

„Zamýšlí se nad světem informatiky, který námi často manipuluje a v němž se těžko rozeznává dezinformace a pravda,“ podotýká k Predkově tvorbě Aleš Rataj. Sám autor návštěvníky proto nabádá, aby jeho obrazy vnímali srdcem, protože jedině tak je mohou vnímat správně – stejně jako radí v příběhu Malého prince moudrá liška. Jeho Rozrušený svět zůstane součástí Galerie kritiků do 17. prosince.