Večer Revolver Revue uvede novou knihu zesnulého Filipa Topola

Praha - V pražském Café V lese se od 19:00 koná Velký večer Revolver Revue. Kromě uvedení nového čísla revue a předání výroční ceny se večírek jistě stane i vzpomínkou na lídra Psích vojáků Filipa Topola, které včera zemřel. Topol měl dnes pokřtít knihu svých zatím nevydaných povídek z osmdesátých let Jako pes.

Klavírista, skladatel, textař a básník Filip Topol zemřel 19. června ve věku 48 let. Topol byl vůdčí osobností kultovní kapely Psí vojáci a podle mnohých patřil k nejvýraznějším českým umělcům. „Svým naturelem byl jednou z mála skutečných rockových hvězd u nás, a to navzdory tomu, že hrál na piáno a že vždycky patřil jen k nezávislé scéně,“ říká hudební publicista Pavel Klusák.

Cena pro Ondřeje Němce

Cenu Revolver Revue za rok 2012 dostane fotograf Ondřej Němec za soubor fotografií z normalizačních let. Soubor oceněných fotografií byl donedávna širší veřejnosti neznámý, výběr z něj byl poprvé uveřejněn letos v Revolver Revue a připravuje se jeho knižní edice.

„Němcovy snímky ze 70. a 80. let vynikají ryze fotografickými kvalitami, pozoruhodné jsou však i z dalších důvodů,“ píše revue. Jejich autor soustavně dokumentoval osobnosti, život a prostředí pražského undergroundu a disentu, proto nemohl své fotografie do listopadu 1989 zveřejňovat. Ani poté s jejich představením nespěchal. V roce 2002 pak jeho archiv tvrdě postihla povodeň, jejíž stopy nesou snímky dodnes.

Revolver Revue začala vycházet v roce 1985 v samizdatu jako platforma nejmladší undergroundové generace. Obsáhlá publikace je vždy výpravnou revue věnovanou literatuře a výtvarnému umění v širších společenských souvislostech.

Svoji cenu udělil časopis se slavným logem vzniklým z fotografie Košířské madony již téměř třem desítkám osobností či skupin. Jsou mezi nimi například muzikant Tony Ducháček, básníci Zbyněk Hejda, Ivan Martin Jirous a Jana Krejcarová, malíři Pavel Brázda, Viktor Pivovarov a Rudolf Dzurko, fotograf Karel Cudlín či kritici Zdeněk Vašíček, Andrej Stankovič a Ludmila Vachtová.

Ondřej Němec se narodil v roce 1960 v Praze jako čtvrté ze sedmi dětí Dany a Jiřího Němcových. Fotografovat začal ve 12 letech, studovat ale tento obor z politických důvodů nemohl. Vyučil se v tiskárně, kde pak deset let pracoval, od poloviny 80. let byl zaměstnán jako kulisák a poté topič.

Ondřej Němec
Zdroj: Radúz Dětinský/Revolver Revue

V roce 1990 nastoupil z kotelny jako fotoreportér do redakce Lidových novin, kde pracoval až do loňska, v současnosti se živí jako samostatný fotograf. Před rokem 1989 byly jeho fotografie publikovány pouze v samizdatu nebo v cizině, často anonymně. Soutěží se neúčastní, vystavuje nerad, letos výjimečně v pražském Divadle Na zábradlí.

Další informace hledejte na webu Revolver Revue.

Velký večer Revolver Revue

čtvrtek 20. června / 19:00 / café V lese (Krymská 12, Praha 10 – Vršovice)

Na programu je:

  • slavnostní předání Ceny Revolver Revue za rok 2012
  • uvedení letního čísla Revolver Revue
  • autorské čtení J. H. Krchovského (Nové básně & etudy)
  • projekce filmového samizdatu „1984“ Blumfelda S. M. (Čaroděje)
  • autorské čtení z nové básnické sbírky Víta Kremličky Tibetiana
  • představení nové knihy Filipa Topola Jako pes
  • k tanci i poslechu All Tomorrow's Parties Band
  • a mnohé další.