Žádná vykopávka. Archeopark Pavlov získal Českou cenu za architekturu

Česká cena za architekturu podruhé upozorňovala na zajímavé tuzemské architektonické počiny. Hlavní cenu si podle mezinárodní poroty letos zasloužil Archeopark Pavlov, mimo jiné za nápadité umístění historického muzea v lokalitě významného archeologického naleziště. Druhého ročníku se zúčastnilo 249 projektů, do užší nominace jich bylo vybráno 42, do finále šest.

Archeopark Pavlov je dílem architektů Radka Květa a Pavla Pijáčka. Jejich projekt byl už mimo jiné před rokem označen za Stavbu roku 2016. Ocenění uděluje Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství.

Do České ceny za architekturu bylo možné přihlásit díla realizovaná v letech 2012 až 2016, z nominovaných staveb ale byla převážná většina dokončena v posledních dvou letech. Archeopark otevřel své brány v Pavlově loni, na místě, kde se rozkládalo sídliště z období mladého paleolitu. Budova muzea se ukrývá čtyři metry pod povrchem, připomínat má jeskynní prostory.

Rozhovor s Radko Květem a Pavlem Pijáčkem, architekty Archeoparku Pavlov (zdroj: ČT24)

Tři z šesti letošních finalistů jsou z jižní Moravy. Figurují mezi nimi i architekti Ondřej Chybík a Michal Krištof, autoři podoby prodejní galerie nábytku v Brně, která minulý týden získala ocenění Grand Prix pořádané Obcí architektů. V jihomoravské vinařské obci Prušánky je pak cihlová novostavba malého domu od Jana Proksy, „citlivě a elegantně zasazená do tradiční zástavby“.

Jediné dílo mezi finalisty vzešlé z architektonické soutěže je Komunitní centrum Máj (SLLA Architects), novostavba centra pro služby sociální péče na stejnojmenném českobudějovickém sídlišti. Mezi nejlepší porota zařadila i Chatu u jezera v Doksech (FAM Architekti) a Javornickou palírnu (ADR), areál ovocného lihovaru vzniklý rekonstrukcí jihočeské usedlosti z konce 19. století a zahrnující i bydlení jeho majitele.

Českou cenu za architekturu získal Archeopark Pavlov (zdroj: ČT24)

Architektonickou cenu má i Bourání

Porota udělila také ceny za tři výjimečné počiny. Dostal je Dům umění v Českých Budějovicích za kurátorskou činnost Michala Škody, čtyři porevoluční starostové Litomyšle a rozhlasový pořad Adama Gebriana Bourání. 

Rozdány byly ještě čtyři mimořádné ceny, z nichž tu za kvalitní dílo moderní architektury citlivě vsazené do krajinného rázu má také Archeopark Pavlov. Mimořádnou cenou ministerstva průmyslu za přístup a revitalizaci průmyslového objektu dostalo opavské Společenské centrum Breda & Weinstein (Šafer Hájek architekti) vzniklé přeměnou bývalého pivovaru.

Vyhlášením výsledků druhého ročníku zároveň začíná výstava soutěžních projektů. K vidění budou do 10. ledna v pražské Galerii Jaroslava Fragnera, poté se přesunou do brněnské Galerie architektury.