Grand Prix Architektů 2017 vyhrálo sídlo nábytkářské firmy s fasádou ze židlí

Vítězem Grand Prix Architektů 2017 je sídlo a prodejní galerie nábytku kancelářské firmy MY DVA od architekta Ondřeje Chybíka. Budova leží na periferii jednoho z brněnských sídlišť. Porota ocenila přímočaré, zároveň ale citlivé řešení, které s neobyčejnou elegancí a smyslem pro humor dalo starému objektu novou funkci i tvář. Fasádu domu tvoří židle s odkazem na produkty, které firma vyrábí.

Podle informací na webu Archiweb.cz vznikl vítězný objekt přeměnou bývalého autosalonu. „Jednopodlažní objekt nevalné estetické kvality získal novou, snadno zapamatovatelnou tvář tvořenou více než devíti sty černými plastovými sedáky,“ uvádí web. Abstraktně pojatá fasáda tak zároveň funguje jako poutač na firmu samotnou.

Ondřej Chybík po studiích architektury v Brně a Štýrském Hradci v Rakousku absolvoval postgraduální studium urbanismu na ETH Curych ve Švýcarsku. Je držitelem Ceny rektora VUT v Brně a získal cenu Bohuslava Fuchse za nejlepší projekt Fakulty architektury VUT v Brně.

Zaujal institut robotiky i hřbitov v Břežanech

V kategorii novostavba pořadatelé udělili dvě ceny. Jednu má bytový dům Radlická 142 v Praze na Smíchově autorů Jana Šestáka a Marka Deyla, druhou dostal Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky v Praze Dejvicích od autora Petra Franty.

V kategorii designu dostala cenu vzducholoď od Martina Rajniše, která je součástí centra DOX, v kategorii krajinná architektura porota ocenila břežanský hřbitov autorů Zdeňka Sendlera a Václava Babky. Porota udělila sedm čestných uznání, výstava vítězných prací je od pátku přístupná ve Veletržním paláci.

Grand Prix architektů patří fasádě ze židlí (zdroj: ČT24)

Cena za celoživotní dílo byla udělena in memoriam Jasanu Burinovi (1929 až 2017). Česko-americký architekt, urbanista, kreslíř a pedagog absolvoval studia architektury na VUT v Brně u Bohuslava Fuchse, jehož se stal později asistentem. Později v Praze studoval na AVU u Jaroslava Fragnera. Po okupaci Československa v roce 1968 odešel do USA.

Většinu své práce uskutečnil právě ve Spojených státech. Pořadatelé ale vyzdvihli především budovu bývalého československého velvyslanectví v Londýně, při jejímž vzniku architekt působil jako člen autorského týmu. „Zcela mimořádná je však i hlavní architektonická realizace autora na českém území, zdymadlo ve Štětí,“ dodali.  

Obec architektů, která soutěž pořádá, čelila v poslední době kritice zejména od mladých architektů. Obec podle nich neplní své poslání a upadá prestiž aktivit včetně soutěže Grand Prix. Od loňska ceně konkuruje nové ocenění pořádané Českou komorou architektů. Do prvního ročníku se přihlásilo téměř 500 prací, zatímco do loňské Grand Prix jen 51 projektů. Letošní číslo není známé.