Knihovníci požadují stavbu nové budovy Národní knihovny

Praha – Budova Klementina není podle odborníků nadále vhodná jako sídlo Národní knihovny. Již v lednu poslala skupina knihovníků dopis pražskému primátorovi, ministru kultury a dalším politikům, kde zdůvodňovala, proč je potřeba knihovnu přestěhovat. Ředitel Národní knihovny Vlastimil Ježek a architekt Jan Kaplický zároveň doufají, že by se stavba nové budovy mohla za dva roky stát předvolebním tématem.

Ministr kultury Václav Jehlička včera uvedl, že místo stavby nového sídla Národní knihovny investuje stát do lepšího využití Klementina a dostavby hostivařského depozitáře. Podle Jehličky se z Klementina vystěhuje Státní technická knihovna, která dostane novou budovu v Dejvicích. Ani její prostory, ani nové úložiště na jihu metropole ale podle knihovníků pro rozrůstající se fondy Národní knihovny nepostačují.

Podíl knih, které je možné vypůjčit si během několika hodin od objednání, se v Národní knihovně neustále snižuje, knihy skladované mimo Klementinum dostanou zájemci do rukou až po několik dnech. Návrh nové budovy, která měla vzniknout na pražské Letné, naopak zahrnoval unikátní knihovnický systém. Způsob, jak rychle by se jeho pomocí knihy dostávaly ke čtenářům, zaujal i zahraniční knihovnické odborníky.

Důstojné podmínky pro čtenáře nemůže podle knihovníků Klementinum nabídnout. Muselo by se prý radikálně přestavět, a to v případě této národní kulturní památky není možné. Vedení Národní knihovny zároveň nechce po zkušenostech s povodní v roce 2002 skladovat knihy v podzemí, kam by bylo možné Klementinum rozšířit. Právě proto se rozhodlo o výstavbě nové budovy, v Klementinu měly zůstat pouze historické fondy.

Vydáno pod