Moravské divadlo zhasíná sezonu Nocí plnou světla

Olomouc - Na závěr sezony chystá Moravské divadlo v Olomouci světovou premiéru. V Noci plné světla představí operu Zdeňka Pololáníka o naději, lásce a síle oběti. Poprvé 28. června.

Novinka v operním repertoáru připomíná výročí spojené s osobností francouzského básníka a dramatika Paula Claudela, jehož drama Zvěstování panně Marii (1911) se stalo předlohou pro vznik opery Noc plná světla. „Před sto lety působil u nás jako generální konzul Francie Paul Claudel. Silně na něj zapůsobil duchovní odkaz našich dějin, který uctil ve sbírce básní Svaté obrázky z Čech,“ upřesnil autor libreta k Noci plné světla Josef Hrdlička, světící biskup olomoucký.

Právě on navrhl skadatelovi Zdeňku Pololáníkovi Claudelovo drama jako téma k opeře. „Námět mi byl důvěrně známý už z činohry, ke které jsem dělal scénickou hudbu v roce 1991 pro Státní divadlo v Brně,“ připomněl Pololáník. 

"Je dobře, že tu v dnešním materialistickém světě máme takovou ryze duchovní záležitost. Každá společnost bez víry, bez přesahu, bez tušení smyslu bývá zranitelná, vratká. Jak u Claudela, tak v naší inscenaci jsou nosná tři témata: schopnost milovat až k sebeobětování, hledání víry i v té nejtěžší době a smysl oběti jako takové. Naše inscenace hodně pracuje s imaginací, s tajemstvím." /režisér Michael Tarant/

Děj opery se odehrává ve středověku na francouzském venkovském statku. Otec se rozhodne vykonat pouť do Jeruzaléma. Předtím předá své hospodářství Jakubovi Hurymu a přeje si, aby se za něj provdala jeho starší dcera Violéna. Ta ale odchází do útulku pro malomocné. „Chtěl jsem přiblížit dílo dnešním divákům, protože obsahuje opomíjené, byť zásadní hodnoty, jako je oběť života, zápas o lásku, podřízení života i smrti tomu, kdo vyřkne nad člověkem poslední slovo,“ upozornil Hrdlička.

Umělecký šéf činohry Moravského divadla Michael Tarant, který se ujal režie, doplnil: „S výtvarníkem Tomášem Moravcem jdeme cestou divadelnosti. Mechanický přenos děje do současnosti, kterého býváme často svědky, zhusta zakrývá prázdnotu. Tomu jsme se chtěli vyhnout.“

Noc plná světla (zdroj: ČT24)

Noc plná světla bude v Olomouci v premiéře k vidění v pátek 28. června. Hlavní ženskou roli ztvární Lea Vítková, v dalších rolích se představí Jiří Přibyl, Zdeňka Mollíková, Barbora Polášková, David Szendiuch a Petr Martínek. Autorem hudebního nastudování a dirigentem je Petr Šumník. Uvedení opery předznamenává ještě jedno významné výročí. „Je naším příspěvkem k 1150. výročí příchodu Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu,“ upřesnil ředitel Moravského divadla Olomouc Josef Podstata.