Andy Warhol přijede do Hluboké nad Vltavou

Praha - Dvě stovky exponátů mapujících tvorbu slavného amerického představitele pop artu Andyho Warhola nabídne výstava v jízdárně zámku v Hluboké nad Vltavou. Návštěvníci zhlédnou velkoformátové obrazy i grafiky, umělecké artefakty a předměty z Warholova osobního života. „Datum zahájení výstavy 13. července byl vybrán záměrně - třináctka je Andyho šťastné číslo. A název Andy Warhol - Zlatá šedesátá má v kontextu s naší ponurou, československou historií jistý provokativní význam,“ říká autor projektu Daniel Hovorka.

Expozice v Alšově jihočeské galerii připomene Warholovy nedožité 85. narozeniny i letošní šedesáté výročí muzea. Díla do jižních Čech zapůjčí zejména soukromí sběratelé z Česka, Slovenska, Německa a také galerie. Vzhledem ke své atraktivitě vyžadují i nákladné pojištění. Výši pojistky však pořadatelé nechtěli prozradit.

  • Jednou z překážek, s níž se při přípravě instalace muselo zápasit, bylo zatemnění rozlehlé galerie. Některá díla totiž nesnesou příliš slunečního svitu a mohla by se poškodit.

Výstava představí například sérii deseti obrazů diktátora Mao Ce-tunga, kontroverzní dílo Srp a kladivo, Banán a slavný obraz Campbellovy polévky z Múzea moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborcích. Velkoformátových děl bude vystaveno více než devadesát.

„Zajímavostí budou i obaly gramofonových desek, kterých Warhol vytvořil zhruba 50, my jich vystavíme na třicet,“ uvedl kurátor výstavy Miroslav Houška. Mezi nimi se najde i originální obal LP desky Sticky Fingers skupiny Rolling Stones nebo první vydání alba The Velvet Underground and Nico. Podle ředitele galerie Aleše Seiferta je na přebalech pozoruhodná Warholova proměna grafického pojetí: „Je to jeden z bonbonků, které výstava přináší,“ poznamenal Seifert.

Součástí výstavy je také instalace v duchu slavného Warholova uměleckého studia The Factory. Zde si návštěvníci budou moct vyzkoušet technologii sítotisku a na trička za poplatek vytisknout čtyři známé Warholovy motivy.

Alšova jihočeská galerie sídlí v Hluboké nad Vltavou
Zdroj: ČT24/Alšova jihočeská galerie

Alšova jihočeská galerie, která sídlí v zámeckém komplexu v Hluboké nad Vltavou, letos slaví šedesát let od zahájení činnosti. Patří mezi nejvýznamnější muzea umění v Česku. Hlavní výstavní prostory jsou umístěny v bývalé zámecké jízdárně, která je oranžérií spojena se zámkem. Letošní jubilejní sezonu spojila galerie právě s expozicí Andyho Warhola.

  • „Lokace na výstavu byla vybrána naprosto záměrně. Není většího kontrastu než dát pop art do prostor zámeckého komplexu. Umíte si představit podobnou expozici ve Windsoru? Já ne,“ komentuje prostory autor výstavy Hovorka.

Výstava Andy Warhol - Zlatá šedesátá začne 13. července a potrvá do konce září 2013 v Jihočeské Alšově Galerii v Hluboké nad Vltavou.

Vydáno pod