Miliardář, Švábi, Anarchista. Knižní čtvrtek myslí na léto

Praha - Něco napínavého, či zábavného, nebo radši romantického? Volbu letního čtení vám může ulehčit Velký knižní čtvrtek. Tomu „pravému“, podzimnímu, letos předchází 13. června i předprázdninový. V jeden den nabídnou knihkupectví dvanáct novinek, které můžete pořídit se slevou.

"Rozhodli jsme se vyjít vstříc podnětům a uspořádat tento rok Velké knižní čtvrtky dva. Jeden na podzim a jeden v první polovině roku, který čtenářům nabídne výběr kvalitního čtení ne letošní léto pro děti i dospělé," uvedl k akci Jiří Michek, zástupce knižní distribuce Kosmas, která akci pořádá ve spolupráci s dalšími devíti nakladateli.

Projekt, který je obdobou britského Super Thursday a pro pamětníky předrovolučních časů připomínkou hesla „každý čtvrtek novou knihu“, přišel s knižní nadílkou novinek poprvé před dvěma lety a zdá se, že se v českém čtenářském světě stane tradicí. Vyhrazen je mu vždy jeden říjnový den. 

Letos si ale milovníci knih mohou dopřát i bonus v podobě letního, tedy odlehčenějšího čtiva. Z jakých titulů můžete vybírat?

Jaroslav Rudiš nabízí Národní třídu, svůj nový román s obálkou v národních barvách, který prý čtenáře zasáhne rovnou na solar. Z českých autorů je jedním dílem zastoupena i Rudišova vrstevnice Magdalena Platzová. Její Anarchista je americkým příběhem o idealistech z konce 19. století i těch dnešních. Příběhy Staré dámy zní sice jako název anglické detektivky, věnují se ale slavnému cyklistickému závodu Tour de France. Autorem je sportovní redaktor Tomáš Macek.

Kašpárka v rohlíku znají děcka (a tím pádem i jejich rodiče) jako hudební projekt, vychází ale i v podobě Postřelené knihy, do niž vše o Kašpárkovi sepsal David Dvořák, autor původního stejnojmenného divadelního kabaretu. Pokud jste výše zmíněný rodič a míváte pocit, že vaši potomci při bejbypankových koncertech zvlčili, mohla by vás zaujmout další „čtvrteční“ titul - Nepolepšitelné děti ze sídla Ashton: Tajemné vytí jsou první knihou z trilogie Maryrose Woodové. Už při loňském Velkém knižním čtvrtku se malí čtenáři mohli seznámit s britským autorem Davidem Walliamsem, v nabídce je i tentokrát, představuje Malého miliardáře, nejbohatšího dvanáctiletého kluka v celé Británii.

Vrací se i osvědčený norský spisovatel Jo Nesbø, překlady jeho knih sekají čeští nakladatelé v posledních dvou letech jako Baťa cvičky. Nejnovější případ detektiva Harryho Holea má poněkud nevábný název - Švábi. A protože detektivka je žádané zboží, v letním Velkém knižním čtvrtku není zastoupena jen jednou: Håkan Nesser přináší ještě Čtvrtou oběť a Fred Vargasová řeší Záhadu mrtvých nohou.

A teď něco od žen (nejen) o ženách. Britská komička Dawn Frenchová napsala vtipnou knihu o Drahé Silvii, která po pádu z balkonu upadla i do kómatu. Němka Monika Peetzová posílá na Sedm dní bez pětici přítelkyň, jež se chtějí zbavit škodlivin v těle i starostí, jenže opak je nakonec pravdou.

Dvanáctku titulů uzavírá španělský autor Félix J. Palma, který v Mapě času vzdává hold počátkům žánru sci-fi a umožňuje čtenářům alespoň ve fantazii zacestovat si časem.

Reportáž o Velkém knižním čtvrtku (zdroj: ČT24)
Vydáno pod