Recenze: Liga spravedlnosti dává hrdinům DC Comics naději, že jim Marvel moc neuteče

To, co se po temném výplachu Batman vs. Superman: Úsvit spravedlnosti zdálo být jen zbožným přáním, by jednou mohlo klapnout. A víte dobře, že s nadějí je to jako s klíči. Často se ztrácí, a když ji pak najdete, je obvykle někde poblíž. Jenomže kde brát naději, když všichni ještě oplakávají smrt Supermana a ničitel světů, rohatý vidlák Steppenwolf, se s hordou paradémonů chystá učinit ze Země planoucí pochodeň? A lidé nevidí nikoho, kdo by mu zatrhl tipec. Říkali si tehdy, že věk hrdinů se už nikdy nevrátí. Malomyslně kecali.

Je ovšem fakt, že pro Ligu spravedlnosti je tohle blbá výkopová situace. Superman z Kryptonu, kterého svět tolik potřebuje, natáhl brka. Netopýra z Gothamu dohnaly výčitky svědomí (jestli něco takového netopýři mají) do stavu hnípavé hibernace. Nejsou tu žádní ochránci, blíží se temné hrozby, další konec světa je na spadnutí a mezi prvoligovým Marvel Cinematic Universe a DC Extended Universe, jehož borci kopou spíše okresní přebor, jsou stále zřetelné rozdíly, byť obě universa slouží jako rámec pro komiksové ekranizace.

A k tomu jako by zkušenému přepisovači komiksových předloh, režisérovi Zacku Snyderovi (300: Bitva u Thermopyl, Strážci – Watchmen, Muž z oceli, Batman vs. Superman: Úsvit spravedlnosti), docházela pára, nemluvě o tragické rodinné události, kvůli které ho ve stadiu postprodukce vystřídal marvelovský zběh Joss Whedon (Avengers, Avengers: Age of Ultron).

Nebo že by to takhle beznadějné nebylo? Že by se Gothamský netopýr probral, přestal se nimrat v tom, co stejně nemůže vrátit zpátky, odlovil zvěda z nepřátelského vesmíru, konečně pochopil, že silný muž není nejsilnější, když je sám, a začal hledat superhrdiny do týmu? A to zas není až taková fuška, protože DC Comics má ve svém portfoliu pár hodně nabušených, speciálních týpků, kteří nemají bobky z toho, že tenhle divný svět příliš neznají, protože ví, že ho musí především zachránit! I kdyby to měla být jejich poslední komiksovka.

„Upřímně si myslím, že všichni zemřeme“

Tak se tu sešli – a bylo jich šest. Nechutně bohatý Bruce Wayne alias Batman, který dává tuhle těžkou partu dohromady. Ben Affleck je v jeho kostýmu už více ošoupaný nežli drsný a také je mu malinko těsný, protože něco přibral.

Namakaná princezna Amazonek Wonder Woman-Diana má letos za sebou úspěšnou (a v rámci DC ekranizací spíše lepší) sólovku. Její představitelka Gal Gadotová genderově vyvažuje pánskou přesilovku, a prý má natrénováno v kung-fu, kickboxu, jiu-jitsu, capoeiře a boji s mečem. Navíc je na tuhle bývalou Miss Izrael hezký pohled a ve vzduchu možná visí i její osobnější vztah s Batmanem.

Liga spravedlnosti
Zdroj: Warner Bros.

Rychlíka Barryho Allena zvaného Flash hraje chlapecký Ezra Miller se sympatickým nadšením elektřinou nabušeného teenagera, odvázaného z toho do jak elitní sestavy byl přijat. Za Atlanťany se tu trojzubcem rozhání Arthur Curry známý jako Aquaman, jehož předvádí na souši i v hlubinách suverenní drsňák Jason Momoa a navzdory tomu, že je částečně kybernetickým konstruktem, působí sympaticky Victor Stone vystupující jako Cyborg, což je zatím jediná filmová role Raye Fishera.

Tak to jsou ti, kteří dobyvačného hajzla Steppenwolfa (pod jeho maskou je ukrytý Ciarán Hinds) buď vykostí nebo zemřou – a my bychom je pak do penálu rychle následovali.

Je tu ovšem ještě snový obrázek oplakávaného Supermana Henryho Cavilla, který se v zapadajícím slunci laská s kukuřičnými stvoly, a Amy Adamsová spolu s námi a se společnou slzou v oku sleduje, jak se pomalu vrací zpátky. Že je to spíše pohádka pro jeho fanklub? Ale víte, jak to ve filmu chodí, možné je tu cokoli.

Možná přijde i Clark Kent

Podle jednoduchého dramaturgického klíče „Jsme v tom spolu – a jdeme na to!“ se odvíjí triviální story, v níž se ikonické figury Dobra a Zla přetahují o tři mocné krychle, přičemž ten, kdo je usápne, bere všechno. Zarámovaná je marnotratným digi mazancem za 300 milionů dolarů, jenž má diváka odvést od toho, aby se šťoural v tom, jak moc je zápletka nelogická a parazitující na jiných, podobných v rámci žánru.

Warneři to nevzdávají (a to je dobře), i když zásadní restart jejich megaprojektu se tu nekoná. Liga spravedlnosti je ale směr, kudy je možné pokračovat ode dna směrem vzhůru s vědomím, že být stejně dobří a přitom jiní než Avengers je práce pro chytrou horákyni. Možná pomohou plánované sólovky, které jednotlivé figury představí osobněji, možná by se tohle universum mohlo výrazněji rozsvítit, být více cool a crazy a méně kopčit konkurenční standardy.

Nevím, jestli v případném návratu Supermana spatříte své lepší já, ale když to nepřeženete s očekáváním, uvidíte standardní komiksovou popkornovku, u které nemá valný smysl meditovat, o kolik je lepší nežli Batman vs. Superman, horší než Wonder Woman nebo jak daleko pokulhává za většinou od Marvelu. Sympatická je nepřebouchlá stopáž, fakt, že se nebere tak smrtelně vážně, i tiché brumlání o tom, že by diváckou reakcí otráveného Bena Afflecka mohl brzo vystřídat třeba Jake Gyllenhaal.