Filmová upoutávka týdne: Mlčeti zlato. Když hluk může zabít

Emily Bluntová si dala letos menší hereckou pauzu. Fanoušci této britské herečky mohli narazit jedině na její hlas, když dabovala například My Little Pony Film. V příštím roce ji ale opět čekají náročnější věci, než jsou jenom animované pohádky. Drama A Quiet Place (Tiché místo) totiž může být buď thriller, nebo přímo horor, ani jedno ale není úsměvný žánr. V českých kinech se objeví v dubnu.

První upoutávka na Tiché místo slibuje napínavou atmosféru, kterou má zajistit jednoduchý trik – kontrast ticha a hluku. Ve středu pozornosti bude rodina, kterou tvoří manželský pár v podání Johna Krasinského a Emily Bluntové (manželé i ve skutečnosti) a dvě děti (jedno z nich hraje Noah Jupe, který se nedávno objevil i ve filmu George Clooneyho Suburbicon: Temné předměstí).

Společně žijí na farmě a snaží se nevydat ani hlásku (znaková řeč přijde vhod), ani nezpůsobit žádný jiný zvuk, takže jsou pozorní i na své kroky. Upoutávka přímo neukáže, jakou podobu má hrozba, které se chtějí vyvarovat, rozervaná zeď ale naznačuje, že strach je oprávněný.

Od komedie k thrilleru

Film představuje třetí režijní a scenáristický pokus Johna Krasinského. Jeho předchozí tvorba se přitom pohybovala spíš v oblasti komedie – v roce 2009 uvedl Něco na těch mužích je, o sedm let později Hollarovi. Ani s jedním z těchto filmů věhlas nezískal, a tak stále zůstává znám především jako herec (a dokazuje to ostatně i svým nejnovějším dílem).

Důležitým startovacím bodem v jeho kariéře byla americká verze seriálu Kancl, v němž si zahrál spolu se Stevem Carellem. Talent na komedie prokázal i ve filmu Sama Mendese Všude dobře, proč být doma, který sledoval putování nastávajících rodičů po příbuzných a přátelích. Větší dramatičtější roli našel v Zemi naděje od Guse Van Santa, akčnější polohu si zkusil ve snímku 13 hodin: Tajní vojáci z Benghází od Michaela Baye.

John Krasinski a Emily Bluntová
Zdroj: Reuters/Mario Anzuoni

Emily Bluntová pak nemá problém s nejrůznějšími typy rolí – ostatně na Zlaté glóby byla v minulosti nominovaná jak za komedii, tak drama. Byť šlo o vedlejší roli, v začátcích kariéry pro ni bylo významné účinkování v komedii Ďábel nosí Pradu z roku 2006, o tři roky později pak na sebe upozornila jako královna Viktorie ve stejnojmenném snímku. Hororový žánr si zase vyzkoušela o rok později ve Vlkodlakovi a často se objevuje i ve sci-fi – Správci osudu, Looper nebo Na hraně zítřka.

Zřejmě nejvýraznější roli jí v poslední době přinesl snímek Sicario: Nájemný vrah, což ale může už v příštím roce změnit jak Tiché místo, tak hlavně novodobá verze Mary Poppins, ve které ztvární titulní kouzelnou vychovatelku.