Dávám vašemu vztahu měsíc, maximálně dva. Nápadník to nemá lehké

Trilogii Zahradnictví zakončuje Nápadník (zdroj: ČT24)

Do kin vstupuje Nápadník, třetí díl filmové trilogie Zahradnictví. Rodinná sága režiséra Jana Hřebejka a scenáristy Petra Jarchovského dějově předchází divácky úspěšným Pelíškům. Snímek o generačním střetu se odehrává na konci padesátých let.

Rodiče mají často svoji představu, jak by mělo vypadat štěstí jejich dětí. Jindřich (Martin Finger) přežil nacistické vězení, nápadníka své dcery Dany ale přežít nemůže. „Zamiluje se do prima kluka, ale její táta je děsný despota, vztahu nepřeje a je schopný udělat cokoliv, aby ho zničil,“ uvedla k ději třetího příběhu představitelka Dany Anna Fialová. Předobrazem její postavy je maminka scenáristy Petra Jarchovského.

Inspirací k cholerickému otci Jindřichovi byl zas Jarchovskému jeho děda. První díl trilogie Zahradnictví – Rodinný přítel – věnoval právě jeho příběhu. „Díky tomu můžeme ukázat, proč se stal despotou. Prošel nacistickým lágrem, pak ho sejmuli komunisti. To je důvod, proč je tak zahořklý,“ vysvětluje Martin Finger. Z Pelíšků diváci stejnou postavu znají v podání Jiřího Kodeta.

Zatímco v Pelíškách dává bolševikům rok, maximálně dva, vztah Dany a jejího nápadníka (Ivan Lupták) počítá na měsíce. I když se děj odehrává v nelehké době konce padesátých let, autoři příběh pojali jako romantickou komedii.

„Dobu bereme jako záminku k tragikomickému vyprávění,“ podotýká režisér Jan Hřebejk. „Vždycky mě nejvíce bavilo sbližovat slzy a smích,“ dodává.

Nápadník je patnáctým celovečerním filmem, na němž spolupracoval s Petrem Jarchovským. Trilogii vedle úvodního Rodinného přítele doplňuje ještě Dezertér. Všechny tři snímky uvedli tvůrci do kin během jednoho roku.