Blaníkova cesta na Hrad vede přes Kavčí hory. Zpovídal ho Železný

Tonda Blaník natáčel v České televizi film o cestě na Hrad (zdroj: ČT24)

Blaničtí rytíři pořád nejedou, a tak na pomoc českému národu vyráží Tonda Blaník. Jako lobbista už několik let ovlivňuje politické dění, nyní by chtěl Česku ukázat, jakým by byl prezidentem. Kandidaturu podat nestihl, přesto se do prezidentské volby zapojil – jeho první celovečerní film Prezident Blaník vzniká i v koprodukci České televize. A na Kavčích horách také záběry do chystaného snímku v pondělí natáčel.

Z internetové televize na plátna kin se spolu s Tondou Blaníkem přesouvá i štáb pod vedením režiséra Marka Najbrta. V prostorách zpravodajství natáčel, jak populární lobbista usedl jako host v pořadu Interview ČT24 proti moderátorovi Jakubovi Železnému.

V televizi i mezi kandidáty

Fiktivní postava bude ve filmu více potkávat ty skutečné, se kterými byl v seriálu ve spojení zatím hlavně telefonicky. „Bavilo mě, že byl přirozený. Dělal to, jako by to dělal v reálu,“ zhodnotil Marek Daniel, seriálový i filmový představitel Tondy Blaníka, rozhovor s Jakubem Železným.

Víc ho ale prý dostalo setkání s Andrejem Babišem. Jako Blaník se totiž přichomýtl nedávno k debatě prezidentských kandidátů na univerzitní půdě, kde byl i předseda hnutí ANO. Jak na něj přítomní reagovali, se můžete podívat v pořadu 168 hodin:

168 hodin: Tonda Blaník se setkává s prezidentskými kandidáty (zdroj: ČT24)

Blaník i mimo kancelář

O lobbistické Kanceláři Blaník zatím vzniklo 75 epizod v pěti sériích, vidělo je více než 46 milionů diváků. Tvůrci za satirický seriál získali Cenu Václava Havla nebo Českého lva. Tahat za nitky bude Blaník samozřejmě i ve filmu, opět za pomoci asistenta Žížaly (Michal Dalecký) a sekretářky Lenky (Halka Třešňáková).

„V seriálu jsme se zabývali konkrétními kauzami, teď uvidíme více příběhů i to, jak postavy žijí mimo politický marasmus,“ naznačil Marek Daniel. „Náš příběh mapuje průběh celé prezidentské kampaně a uvnitř této fabule se pohybujeme v realitě a čekáme, co nabídne,“ prozradil Najbrt.

Stejně jako seriál, i film by měl poskytovat autentické vhledy do aktuální politické situace.
Marek Najbrt
režisér a spoluscenárista

Natáčet Prezidenta Blaníka budou filmaři až do ledna – do kin pak vstoupí začátkem února, tedy v době, kdy už bude o nové hlavě státu rozhodnuto.