Tata Bojs slaví čtvrtstoletí. Nostalgii se ale vyhýbají

Praha – Tuzemská kapela Tata Bojs slaví pětadvacet let existence. Podle hesla: „Stejně už to neutajíme, tak to tedy oslavíme“ chystají turné s názvem 25 let cyklace aneb Tour domácí. Při příležitosti oslav čtvrtstoletí vydávají zároveň svou první best of kompilaci – dvě CD Hity/City. O svých začátcích a plánech na léto se Milan Cais a Mardoša rozpovídali v Kulturamě.

Ti dva se znají už od základní školy. Ještě jako děti založili kapelu, která jim nejenže vydržela, ale vyšvihla se mezi nejšpičkovější české formace. Ambice byly zpočátku nulové. „Bavilo nás dělat hluk,“ přiznal Cais. Na hudební nástroje se učili hrát až během koncertů, což prý bylo trochu „drzé“. V dospělosti založili rodiny a ani to Mardošovi a Bublajsovi nepřekazilo hudební kariéru. I po všech letech drží spolu a chystají se to patřičně oslavit.

Během éry alba Kluci, kde ste? o nich hudební publicisté rozhlašovali, že procházejí krizí středního věku. Muzikanti nějaké výrazné neshody popírají, Cais ale přiznává, že v té době oba překračovali třicítku a oběma se narodily děti, a tak je tedy možné, že se životní situace do tvorby promítla. „My jsme to třeba tolik nevnímali, ale nějak to tam asi upečené je,“ přiznal bubeník.

Tata Bojs slaví 25. narozeniny
Zdroj: ČT24/Tata Bojs

Bilancovat se ale dvojici příliš nechce - pánové by neradi sklouzli do nostalgie. Na svém turné proto jako perličku odehrají akorát čtyři „prehistorické“ písně ze začátků, a to dokonce na své první nástroje. Jinak by ale rádi Tata Bojs představili v současné podobě, se současným zvukem a vizualizací (pomůže jim v tom světelná „mega aparatura“ z loňského koncertu v SaSaZu).

Jelikož ale jejich fanoušci o bilancování stojí, připravili pro ně Tatáči první výběr v kariéře. První disk Hity obsahuje kompletní sbírku všech vydaných singlů, druhá placka City zase prezentuje osobní výběr členů kapely. Release desky podtrhne deset koncertů - osm z nich v rámci festivalů, dva z nich solitérní. Pražský koncert ve Žlutých lázních bude ale speciální jak délkou, tak svými hosty - objeví se např. bývalá zpěvačka Klára Nemravová nebo pěvecký sbor Doubravánek.  

Tata bojs slaví narozeniny (zdroj: ČT24)