Richard Nikl zahajuje prezentaci finalistů Chalupeckého ceny

Praha – Na pražském Alšově nábřeží 30. května Richard Nikl, jeden z letošních finalistů Ceny Jindřicha Chalupeckého, zahájí akcí nazvanou Dva pavilony její doprovodný program 5 finalistů 5 měsíců 5 míst. Organizátoři největší tuzemské výtvarné ceny pro mladé umělce tak chtějí ukázat současné umění veřejnosti interaktivním způsobem. Zájemci o netradiční prezentaci uměleckých děl si přijdou na své od 19:00 v prostranství vedle Galerie Rudolfinum.

Richard Nikl vytvořil dva prostory, v prvním proběhne pod jeho kurátorským dohledem výstava děl českých a zahraničních autorů, s nimiž spolupracuje (Jiří Maha, Martyn Reynolds, Kaja Andersen, Amitaie Romm). Ve druhém pak představí sérii svých asambláží z hlíny, plexiskla a ocelových komponent, které budou obsahovat přehrávače, z nichž se budou přenášet videa na obrazovky umístěné v prvním pavilonu.

„Dva pavilony jsou svébytná dvojitá výstava – jedna skupinová, v níž je sám autor kurátorem, a druhá autorova vlastní. Jedna fyzická a druhá digitální. Jedna pro lokální publikum a druhá pro mezinárodní publikum na sociální síti. Ale obě na sobě přímo závislé,“ říká Lenka Lindaurová ze Společnosti Jindřicha Chalupeckého.

Dražba tweetu

V rámci prezentace Dva pavilony se uskuteční také v České republice historicky první veřejná dražba autorského tweetu výtvarného umělce, jímž bude autor Richard Nikl na sociální síti Twitter celou akci komentovat.

Kromě prezentace finalisty bude u modulu Stavebnice od 11 do 22 hodin probíhat program pro střední a vysoké umělecké školy, debata se studenty Ateliéru architektury A4 Romana Brychty a Radima Babáka z VŠUP na téma mobilní architektonické moduly ve veřejném prostoru a diskuse ve spolupráci s Českou televizí na téma Proč současnému umění tak málo rozumíme?, jejíž záznam zájemci naleznou 31. května na webu ČT24.

Letošní finalisté Chalupeckého ceny se představí od května do října v pěti městech - Nikl v Praze, Daniela Baráčková v Brně, Aleš Čermák v Ostravě, Dominik Lang v Českých Budějovicích a Václav Magid v Plzni. Všichni tak pro svou prezentaci využijí modul Stavebnice, který se skládá ze sta metrů lešenářských trubek. Z nich si každý z finalistů může navrhnout konstrukci odpovídající jeho potřebám.

Tradiční výstava finalistů, pro níž pětice umělců připraví nová díla, se letos bude konat od 27. září do 1. prosince v prostorách Veletržního paláce. Vítěz bude vyhlášen 15. listopadu v rámci ceremoniálu v režii Davida Jařaba v Národní galerii.

Cena Jindřicha Chalupeckého byla založena v roce 1990 z iniciativy Václava Havla, básníka a výtvarníka Jiřího Koláře a malíře Theodora Pištěka. Uděluje se umělcům do 35 let. Za dobu své existence cenu získala řada umělců, jejichž jména se dnes skloňují i v mezinárodním kontextu. V minulosti ji získali například Jiří Černický, Ján Mančuška, Eva Koťátková nebo Kateřina Šedá.