Zemřel Václav Riedlbauch, řídil ministerstvo kultury i Českou filharmonii

Ve věku sedmdesáti let zemřel v pátek ráno hudební skladatel, kulturní manažer, někdejší ředitel České filharmonie a bývalý ministr kultury Václav Riedlbauch. Kromě působení v mnoha kulturních institucích byl také pedagogem.

Václav Riedlbauch je autorem řady komorních a orchestrálních skladeb, jeho celovečerní balet Macbeth se na Nové scéně Národního divadla hrál od roku 1984 po šest sezon. Ve skladatelských soutěžích obdržel řadu ocenění.

Pedagog a ředitel

Vystudoval Pražskou konzervatoř a poté skladbu na Akademii múzických umění v Praze, na obou školách také pedagogicky působil, vedl i katedru managementu kultury na VŠE.  Vedle své tvůrčí a pedagogické činnosti se zabýval hudebním a divadelním managementem i kulturní politikou v oblasti kreativní kultury. 

Na konci osmdesátých let působil jako umělecký šéf Opery Národního divadla. Podle dobových dokumentů a pamětníků se v listopadových dnech roku 1989 z titulu své funkce v ND postavil na stranu hroutící se komunistické moci. Ještě v listopadu z divadla odešel.

Byl také programovým ředitelem tehdejšího Paláce kultury, šéfproducentem nakladatelství Panton a ředitelem České filharmonie (2001 až 2009). Inicioval přehlídku soudobé evropské tvorby Pražské premiéry, zaměřenou na prezentaci tvorby současných českých a evropských skladatelů.

Ministr kultury

V letech 2009 a 2010 zastával funkci ministra kultury v úřednické vládě Jana Fischera. Na tomto postu učinil několik důležitých rozhodnutí: převedl Galerii Rudolfinum pod Uměleckoprůmyslové muzeum, čímž vyřešil spor mezi ředitelem galerie Petrem Nedomou a tehdejším generálním ředitelem České filharmonie, pod níž galerie spadá, Vladimírem Darjaninem.

Václav Riedlbauch hostem pořadu Krásný ztráty (zdroj: ČT24)

Převedl také Laternu magiku pod Národní divadlo a začal mluvit o možném odvolání šéfa Národní galerie Milana Knížáka. Na rozdíl od svého předchůdce Václava Jehličky podporoval živou kulturu, k níž měl blízko. Na Vysoké škole ekonomické inicioval výuku oboru Arts management.

Vydáno pod