A přece se točí. Technická univerzita přeměnila otáčivé dveře na galerii

Otáčivé dveře jako galerie (zdroj: ČT24)

V Ostravě splnili sen snad všech galeristů - mít galerii, do níž přijdou stovky návštěvníků denně. Tamní galerie Plato jako výstavní prostor totiž využila otáčivé dveře do budovy rektorátu Vysoké školy báňské. První zde vystavuje Jiří Kovanda, svou instalaci pojal jako hru s časem.

Dveře se totiž otáčí kolem kruhového soklu s ležícími nástěnnými hodinami. Ty ale nemají žádné číslice. „Je to taková reakce na otáčivé dveře, které nejsou ani zavřené, ani otevřené, nebo lépe řečeno: jsou zavřené i otevřené zároveň. To samé platí i pro hodiny, které ukazují čas, ale vlastně ho neukazují,“ vysvětlil Kovanda. 

Umělci se budou v galerii střídat. S časem si budou dveře pohrávat do konce února, poté prostor po své využije slovenská výtvarnice Jana Želibská. „Chtěli bychom prezentovat umělce, kteří už mají něco za sebou, časem i v mezinárodním kontextu, proto jsme začali Jiřím Kovandou, který je naprosto nezpochybnitelnou figurou současného českého umění se světovým renomé,“ podotkl ředitel galerie Plato Marek Pokorný.

Univerzita propojení techniky a umění vítá. Nevšední galerie v podobě dveří je tak jen první uměleckou vlaštovkou na půdě Technické univerzity. V příštím roce chce Plato v jejím prostoru umělecky intervenovat častěji a na více místech.

V současné době při prezentaci složitých technických problémů je potřeba umět se na věci podívat i jiným pohledem.
Václav Snášel
rektor VŠB-TU