Nejhůře placené práce jsou Česká radost. Tou světovou je Stalinova zeď

Hranice práce, snímek, který vznikl pro cyklus České televize Český žurnál, je podle festivalu dokumentů Ji.hlava nejlepším letošním tuzemským dokumentem. V soutěži zahraničních dokumentů porotu nejvíce zaujala Zeď, dokumentující rostoucí Stalinův kult v současném Rusku.

V drubežárně, za pokladnou nebo v třídění odpadu. Novinářka Saša Uhlová se půl roku nechávala zaměstnávat na nejhůře placených místech. Z jejích článků a videozáznamů vznikl dokument Apoleny Rychlíkové Hranice práce.

V Jihlavě získal cenu v soutěži tuzemských snímků Česká radost. Porota ocenila „lidský vklad Saši Uhlové, která se na všednodenní skutečnost vykořisťovaných lidí dokázala podívat poctivě, konkrétně, empaticky, bez ideologizování“.  Film obdržel také Cenu diváků.

„Představte si tisíce Židů modlících se u Hitlerova hrobu. Že je to nemožné? Jak mohou lidé uctívat někoho, kdo je vraždil ve velkém? V současném Rusku lze podobnou paradoxní situaci spatřit,“ upozorňuje ruský filmař Dmitrij Bogoljubov.

Zeď v názvu jeho dokumentu je kremelská zeď, pod níž je někdejší komunistický vůdce pohřbený. Každý rok, 21. prosince, tedy v den údajných Stalinových narozenin, mu lidé na toto místo přicházejí vzdát úctu. Bogoljubov v dlouhých záběrech sleduje vyznavače sovětského diktátora. Snímek Zeď získal vítězství v sekci světového dokumentu Opus Bonum „za použití filmového jazyka k vyjádření nevyjádřitelného“.

Zeď (režie: Dmitrij Bogoljubov)
Zdroj: MFDF Ji.hlava

Současnou polskou duši zase analyzuje vítěz sekce Mezi moři, určené pro dokumenty ze střední a východní Evropy. Polský dokumentarista Piotr Stasik v cestopisné koláži hledá polskou identitu. Kombinuje výběr z novinových článků a citátů z internetu s deníkovými črty spisovatele Andrzeje Stasiuka. Na pozadí inscenovaných filmových portrétů obyčejných Poláků tak vzniká jeho Opera o Polsku.

Opera o Polsku (režie: Piotr Stasik)
Zdroj: MFDF Ji.hlava

21. ročník festivalu Ji.hlava ocenil také nejlepší experimentální filmy, první velké snímky začínajících dokumentaristů a vybral vítěze i ve třech soutěžních „svědectvích“ – o politice, přírodě a poznání.  Své ceny udělovala také studentská porota. Jejich podrobný přehled najdete na stránkách festivalu

Přehrajte si: Záznam závěrečného večera 21. MFDF Ji.hlava (zdroj: ČT24)