Výstava pro mudly: Britská knihovna zve do školy čar a kouzel

Britská knihovna oslavuje výročí Harryho Pottera výstavou magie (zdroj: ČT24)

K dvacátému výročí vydání první ze série knih o Harrym Potterovi připravila Britská knihovna v Londýně výstavu o historii magie. Návštěvníci si na ní mohou prohlédnout například poznámky a nákresy, které J. K. Rowlingová během psaní příběhu o mladém čaroději vytvořila.

Mudlové, tedy lidé bez kouzelnické moci, mohou díky výstavě nahlédnout do Školy čar a kouzel v Bradavicích, která jim je jinak nepřístupná. Prohlédnout si mohou třeba první obrázek bradavické školy, který načrtla sama Rowlingová, nebo autorčin ručně psaný seznam učitelů a předmětů ve vzdělávacím ústavu pro kouzelníky.  

„Máme tu také jednu z prvních verzí kapitoly sedmnáct, která je jednou z nejdůležitějších částí knihy Harry Potter a Kámen mudrců,“ doplnil kurátor Julian Harrison. Výstava se koná právě v souvislosti s touto knihou, která před dvaceti lety zahájila sérii o slavném čarodějnickém učni a potterománii s ní spojenou. Příběh pokračoval ještě v dalších šesti dílech, všechny se dočkaly také neméně úspěšného zfilmování. Vznikla také divadelní hra o dospělém Harrym Potterovi.

Harry Potter a Kámen mudrců (2001, režie: Chris Columbus)
Zdroj: ČTK/imago stock&people

Svět Harryho Pottera kurátoři doplnili skutečnými historickými předměty spojenými s magií, nechybí čarodějnický kostel, koště, křišťálová koule nebo návod na přípravu lektvaru. „Je tu i věštící kost, která pochází z 27. prosince roku 1192 před naším letopočtem. Dokonce známe i přesný čas, kdy vznikla. Bylo to mezi půl desátou až tři čtvrtě na dvanáct v noci. Sloužila čínskému vůdci, údajně mu předpovídala budoucnost,“ popsal další exponát Julian Harrison.

Podle autorů výstavy tak fanoušci knih Rowlingové uvidí, že řada věcí, které považovali za výplod její fantazie, má předobraz ve skutečnosti. To potvrdila i sama spisovatelka, když jako pozvánku na výstavu uveřejnila na svém twitterovém účtu fotografii náhrobního kamene Nicolase Flamela, skutečného alchymisty ze 14. století, ale také kouzelníka, který v knihách o Harrym Potterovi vytvořil bájný kámen mudrců.

Výstava Harry Potter: Dějiny magie se otevírá 20. října, potrvá do konce února příštího roku. Vstupenky si v předprodeji už zakoupilo 30 tisíc lidí.