Czech Press Photo může vyhrát Tříska i Kajínek. Prohlédněte si nominace

Ze 7277 fotografií od 482 autorů vybírala mezinárodní porota nominace v letošním ročníku Czech Press Photo. Nejlepší novinářská fotografie se vybírá potřiadvacáté. Vítězové devíti kategorií a hlavní cena Fotografie roku budou vyhlášeni 21. listopadu na Staroměstské radnici. Nominované snímky si můžete prohlédnout ve fotogalerii tohoto článku.

Soutěže se mohl účastnit každý, kdo má trvalé bydliště v Česku nebo na Slovensku. Své snímky zasílají jak volní fotografové, tak vydavatelé, agentury nebo odborné školy. Nominace zúží výběr na tři kandidáty v každé z kategorií. Odděleně se hodnotí série a jednotlivé snímky.

Zájemci mohli své fotografie přihlásit do kategorií Aktualita, Problémy dnešní doby, Každodenní život, Lidé, o kterých se mluví, Umění a Kultura, Sport, Portrét, Příroda a věda a Lifestyle. Ředitelka Czech Press Photo Veronika Souralová upozornila, že silně obsazená byla kategorie Příroda. Zvýšený zájem má zřejmě souvislost s novou soutěží Czech Nature Photo, jejímž vítězem se v září stal snímek Stanislava Macíka V očekávání noci.

Vedle fotografií se soutěží také ve třech video kategoriích: Aktualita a reportáž, Feature a Investigation. Porota hodnotí 56 soutěžních příspěvků od 26 autorů. 

Vítězné snímky si bude moci veřejnost prohlédnout na výstavě, která začne na Staroměstské radnici den po vyhlášení výsledků, tedy 22. listopadu.