Příběhy jiných nás můžou změnit, věří fotografové agentury NOOR

Fotografové agentury NOOR dokumentují v různých koutech zeměkoule aktuální události a problémy. Průřez tvorbou třinácti autorů za posledních deset let představuje nyní výstava v pražském Czech Photo Centre.

Pro výstavu NOOR by NOOR vybral každý autor z archivu svého kolegy ty nejsilnější příběhy. Návštěvníci tak na snímcích například sledují americké vojáky vracející se z mise v Iráku od ruského fotografa Yuriho Kozyreva nebo podvyživenou ženu hledající semena rostlin na Papui - Nové Guineji, kterou zachytil Nizozemec Kadir van Lohuizen. 

„Přinášejí zpravodajství napříč celým světem o dramatických událostech, které se dějí: o válkách, občanských nepokojích, ničení životního prostředí nebo politických událostech,“ uvedla k fotografiím ředitelka Czech Photo Centre Veronika Souralová. 

Ředitel agentury NOOR Clément Saccomani si od práce svých kolegů slibuje, že má moc přispět ke změně. „Když vyprávíme příběhy, můžeme změnit pohled lidí. Až budou příště volit, třeba zvolí jinak nebo udělají nějaké rozhodnutí ve svém životě. V to věříme,“ říká.

Fotografové z agentury NOOR vystavují v Praze (zdroj: ČT24)

Fotografie z agentury si lidé mohou v Czech Photo Centre prohlédnout do 3. prosince. Se zahájením výstavy zasedla také osmičlenná mezinárodní porota, která vybírá letošního vítěze soutěže Czech Press Photo. Snímků do výběru přišlo na šest tisíc, téměř jednou tolik oproti loňskému ročníku. Jejich počet zúží porotci nominacemi ve středu 18. října, vítězné snímky budou známy koncem listopadu.