Sklo a zase sklo. Cena Stanislava Libenského sbírá soutěžící

Praha – Pražská galerie skla již popáté pořádá soutěž o cenu Stanislava Libenského. Ta je zacílena na mladé umělce z celého světa nebo na studenty, kteří ve své závěrečné bakalářské nebo magisterské práci použijí sklo. Součástí události je také Mezinárodní sklářská výstava, která se zájemcům otevře 20. září v Královském letohrádku.

O vítězích nakonec rozhodne mezinárodní porota, v níž zasednou odborníci ze sklenářského oboru. Mezi nimi bude např. ředitel Evropského muzea moderního skla v německém Coburgu Sven Hauske, newyorský galerista Douglas Heller, vedoucí sbírky skla, keramiky a porcelánu Uměleckoprůmyslového muzea Milan Hlaveš, český sklář a pedagog působící především ve Spojených státech Martin Janecký, emeritní profesorka z anglické university v Sunderlandu Sylva Petrová a nizozemská novinářka specializující se na sklo Angela van der Burghtová. 

„Je třeba podporovat mladé umělce, a to především ve sklářské oblasti, která má v Českých zemích takovou tradici,“ prohlásila Kateřina Čapková, ředitelka Pražské galerie českého skla. „Cenou Stanislava Libenského chceme nejen uctít památku toho špičkového českého skláře, ale také motivovat mladé umělce v jejich dalším působení v oblasti skla,“ dodala.  

Ten, komu se podaří sklo zkrotit nejlépe, vycestuje na tři týdny do americké sklářské školy Pilchuck Glass School. Tam bude mít možnost tvořit na mezinárodním poli, setkat se s kolegy z oboru a sesbírat tak co nejvíc zkušeností ke své praxi. 

Stanislav Libenský
Zdroj: ČT24/Fb archiv

Stanislav Libenský

Pedagog a sklář, který patří mezi legendy svého umění. Většinu života úzce spolupracoval s partnerkou Jaroslavou Brychtovou. Umělec přispěl k vývoji českého moderního uměleckého skla. Díky němu Česko v zahraničí prezentuje tzv. skleněná plastika. Je držitelem bezpočtu cen, za všechny třeba Herderovy ceny z Vídně nebo Bavorské státní ceny z Mnichova.

Druhou cenu udělí sklárna Ajeto, která vítězi nabídne týdenní stáž. Sklárna Moser zase udělí zvláštní cenu za jedinečný design a kvalitní řemeslné provedení díla. A aby toho nebylo málo, nabídnou první tři ocenění své výtvory do aukce skla, již na podzim tohoto roku pořádá aukční síň Dorotheum. 

Přihlášky mohou zájemci posílat až do 28. června. Z nich pak porota vybere užší skupinu, jejíž díla vystaví na Královském letohrádku na Pražském hradě od 20. září až do 1. prosince. Majitel Libenského ceny bude vyhlášen 19. září při slavnostním ceremoniálu na Hradě v Míčovně.