Tohle je moonwalk, vážení! Už 30 let v plné síle

Moonwalk – pro skalní fanoušky zpěváka a tanečníka Michaela Jacksona téměř až posvátné slovo. Unikátní taneční prvek zvaný v překladu „měsíční chůze“ předvedl Jackson před třiceti lety, a přestože už s ním přišlo mnoho tanečníků před ním, teprve jeho osobnost dokázala moonwalk natolik zpropagovat. Taneční krok se stal neodmyslitelnou součástí Jacksonových vystoupení, stal se jeho symbolem a získal mnoho napodobitelů. Tak do tance, mládeži.

Je tomu už třicet let, co se Michael Jacskon objevil v záři reflektorů americké televizní show Motown 25: Yesterday, Today, Forever, a to dokonce v dílu oslavujícím její čtvrtstoletí. Ve flitrovaném úboru, s bělostně čistou rukavičkou a se sněhově bílými ponožkami vytaženými proklatě vysoko v pořadu poprvé předvedl svou verzi měsíční chůze při zpěvu nesmrtelné skladby Billy Jean. Publikum tanec nadchl a zpěváka pak doprovázel po zbytek života – stal se jeho značkou. Do té doby se moonwalk tančil jako obyčejný tanec pod jiným názvem, od vystoupení v roce 1983 jste se už tančil jen „Jackson“. 

Podle zpěvákova bratra se jednalo o čistou improvizaci, číslo prý nebylo nijak nacvičené a nejmladší z pětice bratrů zkrátka tančil, jak mu instinkt velel. Tak jako tak se znalost kroku, při němž tanečník prezentuje iluzi, kdy je proti své vůli tažen dozadu, zatímco on se pokouší jít dopředu, stala podmínkou všech Jacksonových imitátorů. Internet je přeplněn videy a podrobnými návody, jak správně „chodit po Měsíci.“ Prakticky k tomu nepotřebujete víc než ponožky a klouzavou podlahu

Trochu to roztočíme - zpět do 30. let! 

Technika podsouvání jedné nohy za druhou už dávno před Jacksonem pronikla mezi bezejmenné pouliční tanečníky. Vůbec první, kdo se s podobnými kroky „blýskl“, byl údajně jazzový zpěvák Cab Calloway v roce 1932. Klouzavý krok pozpátku tehdy pojmenoval jako „The Buzz“. Obdobné kreace předvedl v roce 1950 také herec Dick Van Dyke v komedii Mailing A Letter On A Windy Corner, stejně tak činil i mexický tanečník Adalberto Martinez ve svých show. 

Na podzim roku 1969 se tanec objevil v komedii Pufnstuf, tentokrát už pod názvem „The Moonwalk“, anebo v populárním snímku Flashdance (objeví se při scéně pouličního tanečníka breakdance, který se s deštníkem předvádí dvěma přihlížejícím slečnám).     

Michael Jackson
Zdroj: ČT24/Fb archiv M. Jacksona

Mezi hudebními interprety měsíční chůze nebyla příliš obvyklá. Tuto skutečnost se rozhodl změnit až rocker Ronnie Hawkins, na kterého posléze navázal David Bowie nebo známý autor hitu I Got You (I Feel Good) James Brown. 

Pro Jacksonovu kariéru byla ale nejdůležitější verze zpěváka a choreografa Jeffreyho Daniela. Jackson byl totiž jeho velký fanda a byla jen otázka času, kdy ho vyhledá, aby jej hvězdný krok naučil. Někteří však tvrdí, že tato verze je nesprávná a zpěvák údajně odkoukal techniku od mima Marcela Marceau. 

Tohle tajemství už král popu nikdy neodhalí. Ať už to bylo jakkoliv, postaral se o to, aby se z moonwalku stal pojem s velkým P.

Vydáno pod