Nekonečný mejdan v Cannes začal nekonečným mejdanem

Cannes - „Festival v Cannes bývá označován za jeden velký nekonečný večírek, a o tom právě Velký Gatsby je, ale ono to pozlátko - jak ve filmu, tak na festivalu - má přitáhnout pozornost k té podstatě, která je uvnitř,“ říká filmová kritička o zahajovacím snímku 66. ročníku festivalu. Knižní předlohu snímku Baze Luhrmanna napsal navíc americký spisovatel Francis Scott Fitzgerald na francouzské Riviéře. Jak se tam Velký Gatsby uvedl v roce 2013? Poslechněte si rozhovor s Darinou Křivánkovou přímo z Cannes.

Darina Křivánková o filmu Velký Gatsby (zdroj: ČT24)

Filmy ovládnou Cannes do 26. května. V čele poroty letos usedne režisér Steven Spielberg. „Každý rok se v Cannes sejdou lidé z celého světa, je to neobyčejná a globální kulturní událost. Takže to považuji za dva týdny oslav filmu, ne dva týdny, ve kterých budou snímky bojovat proti sobě,“ řekl Spielberg.

O Zlatou palmu soutěží dvacet snímků z deseti zemí světa - mimo jiné od Jima Jarmusche, Stevena Soderbergha, Romana Polanského, Françoise Ozona nebo bratří Coenů. Během dvanácti dnů festival uvede více než sedmdesát celovečerních filmů. V sekci Cinéfondation jsou i dva české krátké filmy, O šunce Elišky Chytkové a Pandy Matúše Vizára.

Zahajovací film Velký Gatsby mohou už od 16. května vidět i diváci v českých kinech. O víkendu si na webu ČT24 budete moci přečíst recenzi.

Začal 66. festival v Cannes (zdroj: ČT24)
Vydáno pod