Punková móda: Řetězy a žiletky jako flitry a hedvábí?

New York – Když před téměř čtyřiceti lety vznikl punk, šlo o životní styl zaměřený proti oficiálnímu systému. Nyní je všecko jinak. V Metropolitním muzeu v New Yorku začala výstava punkové módy a k vidění jsou modely od slavných světových návrhářů. „Proč by se nedaly použít řetězy a žiletky stejně jako flitry a hedvábí? Pro mne bylo tvořit takovou módu opravdu dobrodružné. Dneska jsou ty věci považované za sběratelské kousky,“ říká designérka Zandra Rhodesová.

Černá kůže, bundy poseté cvoky a zavíracími špendlíky, roztrhané džíny či děravé punčocháče: tak dodnes vypadá výbava pravověrného punkera. Vitríny newyorského Metropolitního muzea ukazují, jak hluboce punk za poslední čtyři desítky let ovlivnil módu a zanechal stopy i v tvorbě těch nejznámějších návrhářů.

Expozice s názvem Punk: Chaos to Couture (Punk: Od chaosu k vysoké krejčovině) se široké veřejnosti otevřela 9. května a potrvá do 14. srpna.

„Prostě výborná marketingová příležitost“

K vidění jsou nejrůznější styly punkového oblékání od jeho prvopočátků spojených třeba se skupinou Sex Pistols a s tvorbou Vivienne Westwoodové a Malcolma McLarena. Dveře jejich slavného butiku na Londýnské King's road se v 70. letech prý téměř nezavíraly. „Punk byl prostě výborná marketingová příležitost pro spoustu lidí. Koho by tehdy napadlo, že móda inspirovaná rebely vstoupí do síně slávy mezi módní ikony,“ uvažuje Westwoodová.

Punk se dnes odráží i v produkci těch nejluxusnějších světových značek a expozice Punk: Chaos to Couture to dokazuje na kolekcích haute couture Alexandera McQueena, Helmuta Langa, Miuccie Prady, Gianniho Versace či Johna Galliana.

„Punk oslavuje individualitu, tvořivost a odvahu - odvahu ukázat sebe sama, odvahu vyjádřit se skrze módu. Punk se snaží nahlodat status quo. Právě tohle módu dalekosáhle ovlivnilo,“ říká kurátor výstavy Andrew Bolton: „Celý punk byl založený na tom, že člověk je sám sebou a nebojí se být kreativní a výstřední.“

Příběh punku se v muzeu odvíjí zejména mezi New Yorkem a Londýnem a kromě autentických kusů oblečení dobovou atmosféru přibližují třeba filmy a hudba. Ve výstavní síni vznikla i replika záchodů newyorského hudebního klubu CBGB zcela pokrytých graffiti, kde svého času hráli Blondie, Ramones, Patti Smithová nebo Talking Heads.

Další informace hledejte na webu Metropolitního muzea.

Reportáž Evy Spáčilové (zdroj: ČT24)