Kožená, olé! Mezi nebem a peklem, barokem a flamenkem

Kožená se vrhla do rytmu flamenka a španělského baroka (zdroj: ČT24)

Španělské barokní písně a vášnivé flamenco patří prý k hudebním láskám Magdaleny Kožené. Uznávaná mezzosopranistka je spojila do jednoho programu nazvaného Láska: mezi nebem a peklem. Po dva večery - 10. a 11. října - ho představí v Praze, spolu s flamenkovým tanečníkem z Andalusie El Pipou a hudebním uskupením Private Musicke.

K flamenku se Kožená dostala, když se před pěti lety připravovala na titulní roli Carmen pro festival v Salzburgu. Vášnivý španělský operní příběh vyžadoval, aby se mimo jiné naučila tančit a hrát na kastaněty. Pěvkyně tedy začala brát lekce flamenka.

„A pak mi moje učitelka řekla: Proč vlastně nezajedeš do Jerezu za mým učitelem? Udělala jsem to a tak jsem poznala Antonia El Pipu. Jeho taneční umění mě naprosto ohromilo a zasáhlo,“ popisuje Kožená na svých stránkách setkání s flamenkovým tanečníkem Antoniem Ríosem Fernandézem, řečeným El Pipa, s nímž sestavila program aktuálního turné.

Společný rytmus

Propojit jeho tanec s historickými skladbami ji napadlo při spolupráci se souborem Private Musicke, který se věnuje renesanční a barokní hudbě. S uměleckým vedoucím Pierrem Pitzlem, jemuž se přezdívá Jimi Hendrix barokní kytary, se zaměřili na španělskou muziku. Její rytmus naváděl ke spojení s tancem, a proto se Kožená rozhodla oslovit El Pipu a připravit s ním společný projekt. 

V něm se flamenco v podání Compañia de flamenco Antonio El Pipa střídá se skladbami španělské hudby z přelomu 16. a 17. století v podání Magdaleny Kožené. Vše za doprovodu Private Musicke.

Flamenco pro české „zušky“

Publikum barokně-flamenkový program uslyší v pražském Rudolfinu dvakrát. V úterý 10. října a o den později na donátorském galavečeru, jehož výtěžek půjde ve prospěch Nadačního fondu Magdaleny Kožené. Jeho cílem je podpora základního uměleckého vzdělávání.  

Turné Láska: mezi nebem a peklem zahájila Kožená v září v Budapešti. Po Praze ji zavede ještě na dva koncerty do Španělska.