Colloredo-Mansfeldský palác vstává z popela

Praha - Historicky významná budova Colloredo-Mansfeldského paláce, v samém srdci hlavního města dlouhá léta chátrala. Palác měl od roku 1994 v pronájmu nadační fond Polyhymnia. Zavázal se, že památku do deseti let opraví, ale nestalo se tak. Město Praha proto před osmi lety smlouvu rozvázalo a následně vyhlásilo soutěž. Vybrat nového nájemce se ale nepodařilo. Budova ve vlastnictví hlavního města Prahy byla od té doby až do roku 2010 ve správě odboru správy majetku MHMP.

V roce 2010 pražští radní převedli Colloredo-Mansfeldský palác do správy Galerie hlavního města Prahy. „Tím se otevřela nová etapa jeho rehabilitace, která by měla vést nejen k důstojné obnově této mimořádně významné památky, ale také k podstatnému rozšíření nabídky galerie pro veřejnost,“ tvrdí nový správce.

Zanedlouho bude otevřena prohlídková trasa, která návštěvníkům zprostředkuje stavební a kulturní historii Colloredo-Mansfeldského paláce a zasvěceně je provede sály v reprezentativních prostorách piano nobile včetně ohromujícího a téměř neznámého barokního tanečního sálu s freskou od Pietra Scottiho a Giovanniho Battisty Zeista.

  • Colloredo-Mansfeldský palác zdroj: GHMP
  • Colloredo-Mansfeldský palác zdroj: GHMP

Ve 3. patře paláce byl vytvořen výstavní prostor pro krátkodobé prezentace současného umění. První přehlídkou bude výstava Jiřího Davida (od 25. 5. 2013). Na podzim letošního roku se sem z Domu U Zlatého prstenu přesune také projekt Start up pro nejmladší generaci umělců.

Galerie hlavního města Prahy počítá rovněž ještě v letošní sezoně s vytvořením společenského zázemí na nádvoří paláce včetně otevření kavárny a s umístěním výtvarného ateliéru, který významně rozšíří a zkvalitní nabídku galerie především v oblasti práce s nejmladšími diváky a návštěvníky.

  • Colloredo-Mansfeldský palác zdroj: GHMP
  • Colloredo-Mansfeldský palác zdroj: GHMP

Colloredo-Mansfeldský palác , Karlova ulice 2/189, Staré Město - Vrcholně barokní čtyřkřídlý palác vystavěný po roce 1735 podle projektu projektu F. I. du Prée pro knížete Vincence Pavla Mansfelda na místě starší zástavby (zachovány zbytky románské a gotické stavby). Plastiky na portálu (erb objednavatele, vázy a andílci) a kašna se sochou Neptuna ve dvoře jsou patrně z dílny A. Brauna. Kolem poloviny 19. století byl k paláci přičleněn sousední dům a vznikl průjezd v pravé části hlavního průčelí, které bylo spolu s částí interiérů upraveno ve stylu neorokoka. V roce 1840 se v paláci konala první výstava obrazů Krasoumné jednoty, až do roku 1914 zde byla stavovská šermírna.

Pozdější úpravy ve 20. století se odehrávaly zejména v partii výkladců a prodejny v přízemí u hlavního průčelí, palác sloužil částečně pro bytové účely a částečně byl využíván jako kanceláře a také knihovna jednoho z pracovišť Akademie věd, později zde působila Lyra Pragensis a pořádaly se zde další kulturní akce.