Chtěl jsem zkusit novou pannu, smál se Bělohlávek v La Fabrice

Praha - Šéfdirigent České filharmonie Jiří Bělohlávek v neděli večer ve zcela zaplněné pražské La Fabrice vyprávěl o svém působení v Londýně, kde pracoval šest let coby šéfdirigent Symfonického orchestru BBC. Na neformálním večeru měli přítomní možnost alespoň díky záznamu prožít strhující atmosféru posledního koncertu loňského festivalu BBC Proms. „Smyslem promítání bylo předat tu atmosféru posluchačům,“ uvedl Bělohlávek.

Záznam Last Night of the Proms, který je výjimečný nejen výběrem sólistů a skladeb, ale především zapojením diváků, viděl Bělohlávek poprvé. Tisíce lidí se do koncertního sálu londýnské Royal Albert Hall, ale i do Hyde Parku nebo na scény ve Walesu, Skotsku a Severním Irsku, kam byl koncert přenášen na obří plazmové obrazovky, vydaly s různými vlajkami nebo v kostýmech v národních barvách.

Vážná hudba pro nejširší publikum

Atmosféra koncertu, na němž se hudebníci ani publikum neberou vážně, tak spíše než klasickou hudbu připomínala fotbalové utkání. „Koncerty BBC Proms jsou pro nás velmi důležité, to je vážná hudba pro nejširší publikum,“ říká britská velvyslankyně v Česku Sian MacLeod.

Dění na plátně strhlo i přítomné v klubu, kteří vystoupení s hvězdami, jako je tenorista Joseph Calleja nebo houslistka Nicola Benedettiová, doprovázeli potleskem, jako by byli ani nesledovali záznam akce. Ovací vestoje se po ukončení promítání dočkal Bělohlávek i v La Fabrice.

Reportáž Václava Štefana (zdroj: ČT24)

Přítomné zjevně dojal okamžik, kdy diváci v auditoriu v jednu chvíli českému dirigentovi zazpívali tradiční rozlučkovou píseň Auld Lang Syne. Velký ohlas Bělohlávek vyvolal v okamžiku, kdy si připnul Řád britského impéria, který mu udělila královna Alžběta II., a domů pak poslal pozdrav zamáváním českou vlajkou.

Bělohlávek v odlehčené debatě mimo jiné vzpomenul, že mu členové Symfonického orchestru BBC vzhledem k jeho nedokonalé anglické výslovnosti při jeho odchodu věnovali speciálně vytvořený slovník jeho jazykových škobrtnutí, díky kterým někdy vznikly sexuální dvojsmysly. „Chtěl jsem zkusit novou verzi (version), ale někteří členové orchestru mi rozuměli, že se dožaduji nové panny (virgin),“ rozesmál přítomné Bělohlávek.

Krásná práce s Českou filharmonií

Bělohlávek působil v Symfonickém orchestru BBC od roku 1995 jako hostující dirigent. Dlouholetá spolupráce vyvrcholila v roce 2006, kdy byl jako první hostující dirigent v historii orchestru jmenován jeho šéfdirigentem. Last Night of the Proms poprvé dirigoval v roce 2007 jako vůbec první dirigent, který nebyl anglickým rodilým mluvčím. „Loučení se Symfonickým orchestrem BBC mi ulehčilo to, že jsem věděl, že mě čeká krásná práce s Českou filharmonií,“ uvedl Bělohlávek.

Akci v La Fabrice zakončilo netradiční vystoupení souborů České filharmonie Collegium a Sdružení hlubokých žesťů. Ze zajetých kolejí chce Česká filharmonie vystupovat i nadále. Na 21. červen připravuje koncert pod otevřeným nebem na Staroměstském náměstí v Praze. Skladbou na závěr by chtěla diváky dokonce rozezpívat a roztančit. Více informací o open air koncertu i dalším programu filharmonie hledejte zde.

Vydáno pod