Hořící keř a Occamova břitva, i takový je vkus Zlaté nymfy

Monte Carlo -Třídílné drama věnované odkazu Jana Palacha Hořící keř, které natočila polská režisérka Agnieszka Hollandová, získalo hned tři nominace na Zlatou nymfu. Stejný počet nominací náleží i filmu České televize Occamova břitva, který režíroval Dan Svátek. Ceny uděluje Mezinárodní televizní festival ve francouzském Monte Carlu.

Hořící keř soutěží v kategorii „minisérie“. Kromě filmu samotného se o zlaté sošky v hereckých uchází Ivan Trojan a Jaroslava Pokorná. Festival charakterizuje drama jako „příběh mladého studenta Jana Palacha, který se obětoval ve jménu svobody v Praze v lednu roku 1969 a boj jeho rodiny, která se snažila očistit jeho jméno, proti propagandistické komunistické mašinérii“.

Hořící keř nesoutěží sám. Bojuje proti dvěma německým dílům - historickému dramatu Die Holzbaronn a Světu bez konce (Un Monde Sans Fin). Po dvou zástupcích má v kategorii také Velká Británie - detektivní drama Broadchurch o vraždě jedenáctiletého chlapce a seriál Dancing on the Edge vyprávějící o jazzové kapele. Po jednom seriálovém zástupci pak mají Itálie, Španělsko, USA a Japonsko.

Occamova břitva / Natálie Drabiščáková, Hynek Čermák, Zuzana Stivínová, Ondřej Sokol
Zdroj: Rostislav Šimek/ČT

Occamova břitva zaujala porotu v kategorii televizních filmů. Drama, které vzniklo ve ostravském studiu ČT, je příběhem dvou manželů, kteří se stanou náhodnými svědky vraždy. Neohlásí ji ale, což jim život nakonec víc zkomplikuje, než zjednoduší. Představitelé manželské dvojice Ondřej Sokol a Zuzana Stivínová si svými výkony také vysloužili nominace v hereckých kategoriích. O cenu se utkají s dvěma francouzskými snímky, po jednom želízku má v soutěži Německo, Velká Británie, Maďarsko, Kanada a Japonsko.

Televizní festival v Monte Carlu existuje už od roku 1961 a slavnostní ceremoniály se vtěsnají do tří festivalových dní od 9. do 13. června. Předloni si ocenění z festivalu odvezl seriál Vyprávěj.