„Stav se v Rybárně, budu tam sedět.“ Výstava provází Prahou Václava Havla

Dům u Dvou tisíc, Divadlo Na zábradlí, Bartolomějská ulice a samozřejmě Pražský hrad. To všechno jsou místa spojená se životem Václava Havla. Domy, náměstí i restaurace, které první polistopadový prezident často navštěvoval, připomíná do konce září výstava ve Werichově vile.

Prahou Václava Havla provází výstava i kniha (zdroj: ČT24)

Velkou část života prožil Václav Havel na Rašínově nábřeží. Vyrůstal ve třetím patře domu U Dvou tisíc, v nedaleké výstavní síni Mánes se setkával s umělci a z vodárenské věže hned vedle galerie ho od poloviny 70. let sledovala StB.

„Nahoře ve věži si zřídili takové doupě. Byl jsem se tam po sametové revoluci podívat, celé bylo obložené polystyrenem a polepené Rudým právem. Odtamtud sledovali dalekohledem, kdo chodí do domu U Dvou tisíc,“ doplnil historik architektury Zdeněk Lukeš, podle jehož knihy výstava vznikla.

Výstavní síň Mánes
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Jen o několik ulic dál stojí Divadlo Na zábradlí, kde Václav Havel v roce 1960 začínal jako kulisák. Už o tři roky později tam představil svoji první hru – Zahradní slavnost. „Pak se tu hrály ještě další dvě jeho hry,“ připomněl Lukeš. „A samozřejmě důležité také je, že Olga Havlová tu dělala uvaděčku, v divadle se seznámili. Vzali se pak na žižkovské radnici.“

Václav Havel s americkým hercem Robertem Redfordem před Divadlem Na zábradlí (2005)
Zdroj: Jana Pertáková-Jelínková/ČTK

Kniha Praha Václava Havla zavádí čtenáře na téměř sedmdesát míst spojených s životem prvního českého prezidenta. Včetně vyšetřovny v Bartolomějské ulici nebo Škroupova náměstí, kde jen tři týdny po propuštění z cely promlouval v roce 1988 ke svým příznivcům na první režimem povolené demonstraci.

Václav Havel při demontraci k výročí Všeobecné deklarace lidských práv (1988)
Zdroj: Stanislav Peška/ČTK

Publikace popisuje také Havlův vztah k restauraci Na Rybárně, jejímž byl častým hostem. Dodnes tu u vchodu vítá návštěvníky vzkaz psaný jeho rukou: „Stav se v Rybárně. Budu tam sedět po deváté dál…“

Václav Havel v restauraci Na Rybárně u příležitosti Dne lidských práv (2010)
Zdroj: Stanislav Peška/ČTK

Výstava a kniha nahlížejí i do běžně nepřístupných prostor Pražského hradu. A vedle budov, ulic a podniků, které Václav Havel rád navštěvoval, připomínají i místa, která se s jeho jménem propojila až po jeho smrti.