Trpaslík porazil britskou královnu. Český seriál zvítězil v evropské konkurenci

Jan Prušinovský a Petr Kolečko o seriálu a ocenění (zdroj: ČT24)

Komediální seriál Trpaslík je nejlepším evropským hraným dílem loňského roku. Ocenění seriálu České televize udělil v neděli Festival de la Fiction TV de la Rochelle. Příběh o trpaslíkovi, který plní přání, zvítězil třeba i nad britským seriálem o královně Viktorii.

„Pochopil jsem ze zdůvodnění poroty, že se jim hodně líbilo, jak se v seriálu velmi otevřeně řeší věci, které Francouzi řeší všichni, ale trošku uzavřenějším způsobem. Porotci v seriálu cítili i nějaký druhý rozměr, nejen humor,“ domnívá se spoluscenárista Petr Kolečko, který ocenění na festivalu přebíral.

Porota zdůvodnila svoji volbu tím, že Trpaslík ji zaujal nejen originálním humorem, ale také osobitým zobrazením témat rasismu a chování k ženám. „Jsem moc rád, že seriál oslovil i diváky v zahraničí. Potěšilo mě to o to víc, že se o našem humoru občas říká, že je nepřenositelný,“ uvedl druhý ze scenáristů a režisér Jan Prušinovský. 

Trpaslík soutěžil v evropské mezinárodní sekci, kde obstál v konkurenci dalších devíti seriálů z Německa, Velké Británie, Norska, Itálie, Dánska a Švédska. „Hlavní cena v takové konkurenci pro komediální seriál je mimořádný úspěch. Tak už alespoň víme, že kouzelného Trpaslíka má Petr Kolečko. A taky už víme, co si přál,“ uvedl kreativní producent Michal Reitler s odkazem na hlavní dovednost sádrového trpaslíka. Ten totiž svým majitelům splní jakékoliv přání, což se obvykle obrátí proti nim.