Příští stanice: Topol. Začalo Čtení ve vlaku

Ve vlaku předčítá i Jáchym Topol (zdroj: ČT24)

Počtvrté mají možnost setkat se cestující v pražských příměstských linkách s českými spisovateli. Začal totiž festival Čtení ve vlaku. Cílem akce je představit netradiční formou současnou literaturu. Až do čtvrtka se ve třiceti spojích vystřídají Michal Viewegh, Marek Šindelka nebo Arnošt Goldflam.

Jako jeden z prvních cestujícím předčítal Jáchym Topol na trase Beroun-Praha. Vybral si úryvky ze svého posledního románu Citlivý člověk. I v jeho knize se část děje odehrává na trati, ovšem podél Sázavy, ne Berounky. 

„Číst ve vlaku lidem, kteří spěchají, koukají do mobilů, jsou nervózní, do toho hlášení příjezdů, odjezdů – to mi od organizátora přijde docela statečné,“ hodnotí autor nápad nezvyklého festivalu.

Navíc pro spisovatele je takový způsob autorského čtení poměrně náročnou zkouškou, jak přitáhnout pozornost.  „Užíval jsem si to ze zoufalství,“ přiznává Topol, „protože ve vlaku byli žáci ze základní školy a já vůbec nemám texty vhodné pro děti. Přiznám se, že jsem během četby trochu cenzuroval a nakonec z mé knížky vyšla taková pohádka.“

obrázek
Zdroj: ČT24

Organizátoři chtějí cestující seznámit se současnou literaturou a zároveň ukázat, že jízda vlakem a četba nejsou žádné přežitky. „Bohužel vlakem cestuju méně, než bych chtěl. Ale často v něm čtu a považuji to za jeden z pěkných životních rituálů,“ říká jeden z pořadatelů akce Jan J. Dvořák. 

Ve vagonech si budou moci cestující během čtyř dní poslechnout čtení celkem šestadvaceti autorů.