Mick Jagger: „Žanna Bičevská je ostrovem pravdy“

Praha - Ruská básnířka a folková hudebnice Žanna Bičevská v květnu zahraje v Polsku, České republice a na Slovensku. Tuzemské koncerty se uskuteční 23. května v pražském kině Lucerna a 25. května v Domě kultury Kroměříž. „Bičevská je ostrovem pravdy a nehynoucího umění v oceánu moderní hudby,“ prohlásil o ní například slavný Mick Jagger.

Speciální pražský koncert v sále kina Lucerna má být symbolickým zahájením letošních akcí, které připomenou 1150. výročí příchodu sv. Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu. „Koncert v Kroměříži bude i nedílnou součástí Dnů slovanské kultury. Na tomto vystoupení se představí společně s projektem Milokraj zpěvačky Marty Töpferové,“ doplňuje pořadatel Jiří Králík.

Repertoár zpěvačky označované jako „ruská Joan Baezová“ čítá několik stovek písní, od staletí zapomenutých ruských lidových písní, skladeb z občanské války až po současné písňové modlitby. V osmedesátých letech soubory písní Bičevské zahrnovaly také její verze skladeb, které napsal její mentor a přítel Bulat Okudžava, písně na motivy veršů z pera básníků Sergeje Nikitina, Andreje Makareviče, Alexandra Dolského a dalších.

Osmkrát naplnila pařížskou Olympii

Se svými písněmi procestovala Bičevská celé Rusko a mnoho evropských zemí. Osmkrát za sebou naplnila prestižní sál pařížské Olympie. V roce 1989 byla oceněna Zlatou kytarou za „přínos úrovni světové hudební interpretace“ na mezinárodní soutěži v italském San Remu. Jedinou ženou před ní, která byla touto cenou oceněna, je právě Joan Baezová.

Bičevská se několikrát představila i v bývalém Československu, nejčastěji se Spirituálem kvintet, ale v roce 1987 i s Jaromírem Nohavicou. V tuzemsku naposledy hrála v roce 2009 jako host festivalu Open Air Trutnov.