Svět se mění a architektura s ním. Jak? Experimentem

Praha – Kavárna s amfiteátrem uprostřed mostu a dům umění v rakouském Grazu, muzeum vědy Phaeno v německém Wolfsburgu nebo plavecký stadion pro loňské olympijské hry v Londýně. To všechno jsou příklady experimentální architektury, směru, který není v současné architektuře žádnou novinkou, v českém prostředí se mu ale mnoho pozornosti nevěnuje. Alespoň částečně to chce napravit Bienále experimentální architektury, jehož první ročník se koná od 25. dubna do 26. května v pražské Galerii Jaroslava Fragnera.

Co to je experimentální architektura? V akademickém prostředí se soustředí na nové technologie v navrhování a prezentování architektury, například využívání nových počítačových programů, 3D tisku apod., a na posouvání hranic v oboru. V praxi se její tvůrci věnují možnostem využití nových stavebních materiálů a postupů.

"Bienále experimentální architektury v Praze je mezinárodní platformou mapování aktuálních tendencí a metod architektonického navrhování. Bylo založeno na konci roku 2012 ateliérem A3 na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze a Galerií Jaroslava Fragnera jako reakce na alternativu současného stavu architektonického výzkumu, jenž je důsledkem radikálně se měnícího světa nových filozofií a technologií," vysvětlil Imrich Vaško, spolukurátor výstavy experimentální architektury. Představí 75 modelů z deseti akademických ateliérů Rakouska, Slovenska a Česka.

Českou experimentální scénu budou reprezentovat dva ateliéry. Prvním je Miloš Florián spolu s Lukášem Kurillou z ateliéru FLO│W na Fakultě architektury ČVUT. Hlavní oblastí Floriánova zájmu je sklo jako konstrukční materiál, inteligentní pláště budov, konstrukce volných forem a nanotechnologie. Kurilla se zabývá především otázkou hledání syntézy lidské intuice a digitálního světa a vývojem softwarových nástrojů pomáhajících architektům zejména ve fázi konceptu.

Druhý je ateliér Architektura 3 z Vysoké škole uměleckoprůmyslové. Jeho zástupci, Imrich Vaško a Martin Gsandtner se věnují výzkumu procesu interaktivního designu a průniku digitálního morphomimetického a genetického navrhování.

Kromě výstavy je součástí bienále také Elastické sympozium. Dvanáctihodinový maraton prezentací vystavujících studentů a přednášek vedoucích architektonických ateliérů se uskuteční v kině Světozor 22. května.