Varhanáři hledali pro katedrálu sv. Víta zvuk české řeči

Vznikají varhany pro katedrálu sv. Víta (zdroj: ČT24)

Do dvou let dostane katedrála sv. Víta nové varhany. Po více než sedmi stoletích od založení se tak jedna z nejvýznamnějších církevních staveb dočká nástroje speciálně vyrobeného pro potřeby nezvykle úzkých prostor a výjimečné akustiky. Kvůli ní do Prahy přijeli španělští varhanáři, kteří varhany postaví.

Stavitel varhan Gerhard Grenzing navštívil desítky českých kostelů, aby našel ty správné české tóny. V katedrále sv. Víta by se měly rozeznít ve více než pěti tisících různých výškách - nejen hudebních. Některé píšťaly budou totiž dosahovat délky až osmi metrů.

„Zvuk nových varhan budeme tvořit podle těch, které zde byly doposud, důležitý je ale také zvuk české řeči,“ prozradil Grenzing, čím vším se při stavbě varhan řídí. Současný nástroj vznikl ve třicátých letech minulého století, už tehdy ale jen jako provizorní řešení.

„Tyto varhany nedokáží ozvučit celý prostor katedrály, jsou umístěny na nešikovném místě, zastrčené, a proto když se katedrála naplní, nejsou vzadu skoro slyšet,“ vysvětlil organolog Štěpán Svoboda.

obrázek
Zdroj: ČT24

Nový nástroj bude stát v novogotické části stavby, která vznikla na přelomu 19. a 20. století. „Původní katedrála byla o polovinu menší, ale už tehdy se s varhanami počítalo. Víme, že už za doby Karla IV. tady stál první katedrální nástroj,“ upozornil Svoboda. 

Nové varhany by se ve Vítovi měly rozeznít do konce roku 2019. Jejich pořízení vyjde zhruba na sedmdesát milionů korun, přispět na ně může ve sbírce i veřejnost.