Žena malíře Kokoschky se prodala za osm milionů korun

Praha –  Obraz Oskara Kokoschky Ženský akt před Avignonem se na aukci v Praze prodal za 8,1 milionu korun. Vyvolávací cena byla o sto tisíc nižší. Kupec musí navíc zaplatit aukční přirážku 12 procent. Sběratelé projevili zájem i o koláže malířky Toyen, která patří mezi umělce, jejichž malby na tuzemských aukcích dosahují nejvyšších cen. Ze 37 oboustranných koláží české surrealistické malířky se prodala třetina. Akci pořádala Adolf Loos Apartment and Gallery.

Koláže z malířčiny pozůstalosti šly do dražby s vyvolávací cenou 150 tisíc korun za položku, kterou pořadatel aukce označil jako „motivační cenu“. Vyjádřil tak neopakovatelnou příležitost, která se dražbou sběratelům nabízela. Koláže byly vystaveny na retrospektivě autorky v Galerii hlavního města Prahy v roce 2000.

Kokoschka byl po otci českého původu

Ženský akt před Avignonem namaloval Kokoschka (1886 až 1980) v roce 1925 při své cestě po jižní Francii, Španělsku a Portugalsku. Na tuzemských aukcích se nejdráže z jeho děl prodal obraz London, Chelsea Reach s panoramatickým pohledem na řeku Temži. V roce 2008 se vydražil za vyvolávací cenu 19,5 milionu korun bez aukční přirážky a je v první desítce nejdráže prodaných děl na českých aukcích.

Kokoschka patří mezi největší světové malíře 20. století. Byl po otci českého původu a na útěku před fašismem prožil v Praze roky 1934 až 1938. Československým státním občanem zůstal až do roku 1947. Válku prožil v anglickém exilu. Od 50. let žil ve Švýcarsku, ale do Anglie, kde poprvé maloval už v letech 1925 a 1926, se vracel.

Dnešní aukce nabídla díla dalších předních českých autorů, jimiž jsou třeba Josef Navrátil, Jakub Schikaneder, Max Švabinský, Emil Filla, Otakar Nejedlý, George Kars či František Muzika. Zajímavostí byl prodej knihovny Sigmunda Waldese (1877 až 1961), bratra
sběratele a mecenáše umění Jindřicha Waldese, který podporoval zejména Františka Kupku. Soubor obsahuje 155 knih a byl nalezen ve státní knihovně v Drážďanech a restituován Waldesovými dědici.

Před rokem vydražila společnost Adolf Loos Apartment and Gallery obraz Františka Kupky Tvar modré za cenu 55,75 milionu korun bez aukční přirážky, která byla stanovena výjimečně jen na tři procenta. Dosažená cena téměř třikrát přesáhla do té doby platný tuzemský aukční rekord a v čele žebříčku je dosud.

Vydáno pod