Belfiato Quintet se odváží jen na okraj lesa

Belfiato Quintet hraje už dvanáct let, svou debutovou nahrávku vydal ale až letos. Na album poutají nově videoklipem On The Edge Of The Forest inspirovaným Wind Quintetem od Pavla Haase. Hudbu od tohoto skladatele na desce doplňuje tvorba Janáčka a Foerstera.

V novém klipu se hudebníci vydávají  k čarovnému lesu pro své nástroje: flétnu, hoboj, fagot, klarinet a lesní roh. „Potkáváme různé lesní bytosti, které nás obdarovávají nástroji, dostaneme se na rozhraní lesa, ale nevstoupíme do něj, protože se těch bytostí trochu bojíme,“ uvozuje do krátkého příběhu flétnista Oto Reiprich.  

Videoklipem by rád kvintet přitáhl mladší posluchače. „Klasické publikum chceme oslovit tím, že budeme hrát co nejkvalitněji, a aby bylo vidět, že nás to baví. Ale mladému publiku chceme ukázat, že se nebojíme při propagaci použít prvky, které se pužívají v jakékoli jiné hudbě,“ vysvětlil klarinetista Jiří Javůrek.

Belfiato Quintet natočil k nové desce videoklip (zdroj: ČT24)

Klip natočil Belfiato Quintet o prázdninách s režisérem Tomášem Hájkem. K premiéře uspořádali i koncert, na němž zazněla právě první věta dechového kvintetu Pavla Haase. Na podzim se soubor vydá na turné do Japonska, české publikum ho může slyšet na koncertech s Komorní filharmonií Pardubice v říjnu  nebo pak v prosinci v Poděbradech a v Praze.