Nejkrásnější české knihy 2012 jsou spíš skromné

Praha - Pohled na oceněné tituly ve 48. ročníku soutěže Nejkrásnější české knihy může podle poroty překvapit. Mezi vítěznými knihami za rok 2012 totiž nepřevládaly výpravné, důstojně se tvářící několikalilogramové svazky, ale knihy až skromné. Nejvíce ocenění získala nakladatelství Baobab a Arbor vitae, které se mezi vítězi soutěže objevují poměrně pravidelně.

O ocenění bojoval rekordní počet 270 titulů z produkce 125 vydavatelů. Přednost při výběru poroty dostaly publikace s neotřelou podobou, které mají vtip a posunují knižní tvorbu spíše ideově než technologicky.

Z krásné literatury zvítězila autorská kniha Tomáše Roubala Black Book (Galerie Ferdinanda Baumanna), v kategorii Literatura pro děti a mládež knížka Evy Macekové 12 hodin s Oskarem (Baobab). Mezi učebnicemi a tištěnými didaktickými pomůckami Rostlinopis Jiřího Dvořáka (Baobab) a z knih o výtvarném umění, obrazových a fotografických publikací kniha Jana Matouška, Vladimira 518 a Markéty Vinglerové Město = médium (Bigg Boss). Vědecká a odborná literatura má vítěze v publikaci Neobyčejnost přirozenosti (Univerzita Palackého Olomouc) o nízkoenergetickém domě Sluňákov, již sestavila editorka Irena Hradecká, grafická úprava je dílem Zuzany Brychtové, Jany a Jeana-Marie Delafontaineových ze studia Kultivar. Mezi katalogy zaujal katalog k výstavě Karla Štědrého TUTU s texty Martina Dostála a Jiřího Přibáně (Arbor vitae ve spolupráci s Galerií 1. patro).

Výsledky v šesti kategoriích dnes vyhlásila porota v Památníku národního písemnictví v Praze. Ceny budou předány 24. dubna, zároveň bude v památníku zahájena výstava, na které si zájemci budou moci do 12. května prolistovat kolekci vítězných knih i titulů, které postoupily do užšího výběru. Poté se představí na veletrhu Svět knihy na holešovickém Výstavišti.

Vladimir 518, Jan Matoušek, Markéta Vinglerová / Město = médium
Zdroj: ČT24/Big Boss

Čtyři desítky prací zaslali studenti výtvarných a polygrafických škol z Prahy, Plzně, Ostravy a Zlína. Cena TypoDesignClubu a Cena Vojtěcha Preissiga putovaly do jejich řad. Čestné uznání získala tiskárna T. A. Print za největší podíl přihlášených publikací vyrobených v nadstandardní kvalitě.

Porota se letos radila o tom, kam by měla soutěž v budoucnu směřovat. Jednou z možností  například je kategorie zrušit a inspirovat se obdobnou soutěží ve Švýcarsku. Tam skupina „nominátorů“ sleduje po celý rok knižní produkci a knihy do soutěže navrhuje. Porota by pak vybrala dvacítku publikací, které by se, opatřeny nálepkou či páskou s logem soutěže, prezentovaly jako „nejkrásnější“ knihy roku. Podněty porota zaslala ministerstvu kultury.