Kaplický neznamená jen blob. Centrum Plasy otevřelo Příběh vizionáře

Některá jeho díla se už stala ikonami moderní architektury. Se svým studiem Future Systems získal řadu prestižních cen a uznání. V Česku se proslavil především díky projektu nové Národní knihovny na Letné, která získala přezdívky chobotnice nebo blob. Národní technické muzeum tento týden v Centru stavitelského dědictví Plasy otevřelo obnovenou stálou expozici Příběh vizionáře: Jan Kaplický, která mapuje rozsah a rozmanitost tvorby slavného architekta a designéra.

„Chceme ukázat veřejnosti, že Jan Kaplický není spojen jen s chobotnicí,“ uvedl ředitel Národního technického muzea Karel Ksandr. „Pro ty, kdo se chtějí seznámit s dílem Jana Kaplického komplexněji, jsme vytvořili jakýsi studijní kabinet, ve kterém si mohou detailně prohlédnout více než 50 původních autorských modelů, které mapují práci Kaplického studia Future Systems od jeho počátků až k posledním modelům.“

Vývoj, proměny, možnosti

První část výstavy, která se věnuje životu a dílu architekta Jana Kaplického, otevřelo Národní technické muzeum v Plasích u Plzně v nejvyšším podlaží bývalého pivovaru v Galerii Valečka již na podzim roku 2015 současně s celým Centrem stavitelského dědictví Plasy.

V následujících dvou letech byla velká část Kaplického modelů prezentována na výstavách v Německém muzeu architektury ve Frankfurtu nad Mohanem a v pražském Tančícím domě. Odtud byly modely převezeny do Plas, kde se staly součástí dlouhodobé výstavy Příběh vizionáře.

„Je fascinující procházet se mezi takovým množstvím modelů, vnímat jejich časový vývoj, proměny a možnosti jednotlivých staveb, všímat si jejich detailů i působení celku. Třeba méně známý projekt budovy na berlínském Alexanderplatzu. Vidíme vedle sebe sedm variací téhož modelu, sedm cest, sedm možností, aby mohla vzniknout ta finální,“ láká návštěvníky ředitel Muzea architektury a stavitelství Martin Ebel.

Z nejznámějších projektů výstava nabízí model galerie moderního umění v Londýně Tate Modern, mediální centrum na Lord's Cricket Ground v Londýně, jež vyhrálo Stirlingovu cenu udělovanou Royal Institute of British Architects, obchodní dům Selfridges v Birminghamu, za který získal Jan Kaplický a jeho kancelář Future Systems uznání i sedm prestižních cen včetně Award for Architecture od Royal Institute of British Architects v roce 2004, nebo muzeum Enza Ferrariho v Modeně.

Nechybí ani zastoupení projektů, které byly vytvořeny pro Českou republiku, tedy koncertní a kongresové centrum Antonína Dvořáka v Českých Budějovicích, golfový klub Volavka na Konopišti a pochopitelně také návrh nové pražské Národní knihovny.