Milovníci českého filmu míří do Plzně

Plzeň - Bilanční a soutěžní přehlídka českého filmu Finále Plzeň se koná od 21. do 27. dubna. Uvede asi 170 snímků, nabídne besedy, projekce krátkých filmů, venkovní promítání, autorská čtení, výstavy. Důležitou součástí tohoto již tradičního festivalu jsou i tzv. pocty, které jsou letos věnovány režisérce, scenáristce a výtvarnici Ester Krumbachové, spisovateli Pavlu Kohoutovi a výtvarníkovi a režisérovi Břetislavu Pojarovi.

Ester Krumbachová, která bývá označována za múzu české nové vlny, by se letos dožila 90 let, stejně tak Pojar. Pavel Kohout, který přislíbil svou osobní účast v Plzni, oslaví 85. narozeniny. „Na osobnost Pavla Kohouta se zaměří i publikace složená ze vzpomínek jeho kolegů, spolupracovníků a přátel. Počítáme s návštěvou autora i jeho manželky, a to jak na křtu knihy, tak při besedách s diváky po projekcích,“ uvedl ředitel festivalu Ivan Jáchim.

Další z programových bloků bude tvořit retrospektiva dokumentaristů Filipa Remundy a Víta Klusáka, v jejímž rámci diváci uvidí ve fastivalové premiéře tři dokumenty ze série Český žurnál a jako připomínku jejich slavné snímky Český mír a Český sen, zároveň je připravená také řada raných děl, zajímavostí, perliček a bonusů této tvůrčí dvojice.

„Tahle nabídka nás samotné překvapila, až zaskočila, nepřipadáme si na to, že bychom měli přijímat ceny a mít retrospektivy. Možná si na nás vzpomněli proto, že Filip slaví letos jubileum,“ komentoval akce s nadhledem Klusák. „Jubileum slaví především naše spolupráce! Na profesionální úrovni spolu děláme už deset let,“ dodal Remunda.

Na festivalu bude uvedena kompletní česká hraná produkce z období od dubna 2012 do dubna 2013, výběr toho nejlepšího a nejzajímavějšího z dokumentů roku 2012, unikáty z archivů i další retrospektivy.

Jakubisko a Menzel

V sekci Křídla slávy se letos na Finále objeví filmy Juraje Jakubiska a Jiřího Menzela, jeho dílo připomene i venkovní výstava fotografií s pracovním názvem Rozmarná léta Jiřího Menzela, kterou připravila režisérova manželka Olga Menzelová Kelymanová. „Snímky vycházejí z dokumentů, knih, fotografií, plakátů a scénářů ze soukromého archivu Jiřího Menzela a připomenou výrazné momenty jeho kariéry,“ prozradila koordinátorka festivalu Eva Košařová, která zároveň upozornila, že projekt není detailní retrospektivou mapující veškeré dílo a dosavadní život Menzela. Jde prý spíše o úsměvnou přehlídku výjimečných momentek a zlidovělých hlášek z režisérovy filmografie, stejně jako připomenutí a odhalení zajímavých událostí i z ostatních sfér jeho působení. Výstava bude instalována v sadech před Měšťanskou besedou a po skončení festivalu poputuje do dalších českých měst.

Sekce ZOOM

Po loňském Polsku v sekci, která se zaměřuje na zahraničí, to letos bude Německo. „Cílem je seznámit diváky s tamější kinematografií a zdůraznit její kvality, umožnit srovnání české a německé tvorby a poskytnout tvůrcům prostor pro výměnu zkušeností,“ doplnil ředitel festivalu.

V rámci této sekce se návštěvníci mohou těšit na debaty s osobnostmi časosběrného dokumentu Volkerem Koeppem a Helenou Třeštíkovou nebo na diskusi na téma „Jak se točí politika“ v Německu, v Česku a na Slovensku. Ve světové premiéře se na festivalu představí česko-německý koprodukční film Česká vesnice Jany Cisar a Petera Zacha pojednávající o česko-německém soužití či film Der Turm Christiana Schwochowa, který se natáčel v Plzni.

Plzeňské filmové naděje

Na letošním Finále se tradičně prezentuje i nejmladší generace filmařů. Tentokrát to budou studenti plzeňských škol – Západočeské univerzity, Ústavu umění a designu a Soukromé střední uměleckoprůmyslové školy Zámeček.

Dalším plzeňským tvůrcem bude na festivalu spisovatel a ilustrátor VHRSTI, který je výtvarníkem nového večerníčku České televize Bílá paní na hlídání, který uvidí návštěvníci festivalu v předpremiéře.