Poznat Tibet pomůže FLIM

Praha - Letošní ročník Festivalu tibetských filmů – FLIM, který proběhne ve dnech 16.–19. dubna v La Fabrice a v kině Aero, bude zahájen výjimečnou kulturní událostí. 16. dubna vystoupí v La Fabrice jedna z největších hvězd tibetského operního nebe, význačná interpretka lidových písní a worldmusic Namgyal Lhamo. Diváci uvidí v rámci festivalu čtyři dokumenty a dva hrané filmy inspirované tibetskou kulturou, z toho čtyři v české premiéře.

17. dubna bude Namgyal-la v kině Aero hostem prvního českého uvedení filmu Arvinda Iyera Dabži, který líčí příběh Jigy Gjalnang (Namgyal Lhamo), primadony lhaského operního sboru, která je jednoho dne unesena policií a ocitá se v podzemní vězeňské kobce.

Dokumentární blok otevře 17. dubna odpoledne film amerického cestovatele a publicisty Michaela Buckleyho a českého producenta Petra Ševčíka Z nomáda nikým, mapující autorovým typickým „osobním“ stylem násilné usazování tibetských nomádů, jehož skutečným cílem je smazat z povrchu země jejich starobylou kulturu.

14. tibetskému dalajlamovi je věnován intimní dokument ruského filmaře Vitalije Manskeho, zobrazující jeden den v životě prostého mnicha, jenž se stal globální ikonou. Manski, známý svou trilogií o ruských prezidentech Gorbačovovi, Jelcinovi a Putinovi, kombinuje ve filmu Od východu do západu slunce: 14. dalajlama detailní dokumentaci dalajlamovy každodennosti s emotivním travelogem.

Život buddhistického mnicha líčí i dokument německého režiséra Martina Hoffmana Dolpo Tulku: Návrat do Himálaje. Když bylo pasáčkovi jaků Šerab Zangpovi deset let, byl rozpoznán jako převtělenec váženého lamy. O šestnáct let později se v doprovodu třiceti mnichů a mnišek vrací do Himálaje, aby se ujal role duchovního vůdce hluboce věřících obyvatel rodného kraje.

Film Víc, než jen čísla kanadské multimediální žurnalistky Katie Lin se pokouší uvést čin 109 Tibeťanů, kteří jako formu protestu proti kulturnímu a náboženskému útlaku zvolili sebeupálení, do kontextu prostřednictvím výpovědí jejich přátel a příbuzných.

Letošní ročník festivalu FLIM uzavře v pátek 19. dubna Večer tibetského filmového archivu. V Aeru bude uvedena plná dvouhodinová verze Pudovkinova němého filmu Potomek Čingischána (Bouře nad Asií) s experimentální hudební improvizací na dvořákovská témata. Historiografickým labyrintem tohoto propagandistického akčního filmu z roku 1928 provede diváky tibetolog Luboš Bělka.

Vydáno pod