Mumie v chilské poušti ležely tisíce let, teď je ohrožuje změna klimatu

Mumie v Chile ohrožuje změna klimatu (zdroj: ČT24)

Mumie staré až sedm tisíc let ohrožuje změna klimatu. Některé totiž vědci nechali uložené v chilské poušti Atacama, kde ale čím dál tím vlhčejší podnebí zhoršuje stav těl. Archeologové teď zvažují, že převezou mumie do muzea, kde je snadnější udržovat stálé podmínky.

Mumie po sobě zanechali lidé z kultury Chinchorro, starobylé společnosti lovců a sběračů, která žila na severu Chile. Umění mumifikace ovládali už před sedmi tisíci lety, dříve než starověcí Egypťané. Takovému způsobu uchovávání mrtvých nahrávalo i mimořádně suché prostředí pouště Atacama.

Vlhko v poušti

Archeologové tam nedávno objevili tři sta mumií. V poušti, kde ležely tisíce let, je ale nyní ohrožuje změna klimatu. „Původně jsme chtěli zřídit archeologický park a nechat těla na místě. Kvůli klimatické změně ale máme dilema, veškerý materiál může být zničen,“ potvrdil antropolog Bernardo Arriaza.

Mumie dítěte z pouště Atacama v Chile
Zdroj: Bernardo Arriaza/ČTK/DPA

Stabilní podmínky a především sucho nutné pro zachování mumií nejsušší poušť na světě ještě donedávna slibovala. V posledních desetiletích ale na tomto místě roste vlhkost – a to znamená více bakterií, které mumifikovaná těla rozkládají.

Archeologové proto uvažují, že mumie převezou do muzea San Miguel de Azapa, kde vytvoří potřebné prostředí uměle. „V něm bude adekvátní vybavení, které dokáže udržet vlhkost i teplotu. V nové budově chceme mít stejné podmínky, jaké byly v této oblasti před mnoha lety,“ popsala ředitelka muzea Mariela Santos Varelaová. V poušti stále zůstává dvaatřicet těl.