Ve Stínadlech bylo po letech zase rušno

Praha – Chlapci z Rychlých šípů nám zestárli. Komiksovým hrdinům Jaroslava Foglara je letos sedmdesát pět let. Před pětačtyřiceti lety navíc padla první klapka seriálu režiséra Hynka Bočana Záhada hlavolamu. Skupina fanoušků, včetně režiséra, se vydala hledat místa, kde se v roce 1968 televizní série natáčela.

Kdo by neznal Stínadla a ježka v kleci? Mezi padesátkou nadšenců, kteří vyrazili po stezce, nebyl nikdo, kdo by dva stěžejní motivy seriálu i knihy neznal. 

Vycházelo se z ulice Ve Stínadlech, a to dokonce v doprovodu režiséra Bočana. Cíl byl jasný – projít místa, jež ve filmu i v komiksu hrála zásadní roli. Celý seriál se sice natáčel hlavně ve studiu na Barrandově, avšak pro některá místa vybral tvůrce uličky a zákoutí Starého města. Ne každá budova se totiž do prostoru studií vešla – např. kostel. 

Postavy Rychlých šípů neztrácejí lesk ani v dnešní době. „Myslím, že to nestárne, protože ten svět je tak trochu fiktivní, prostě se netváříme, že tohle je život,“ míní Bočan. 

Jaroslav Foglar nikdy neprozradil reálné předlohy postav svých románů a neprozradil ani místa, kde se děj měl odehrávat. Jeho tajemství tak probouzí fantazii už několika generací.