Smrtelné lži aneb Dvojí život miliardáře

Není jim fakt co závidět. Většina milionářů, napakovaných finančních magnátů a nekompromisních vládců Wall Streetu nemá na růžích (ani balících stodolarovek) ustláno. Kromě pár výjimek, které si to rozdávají s Pretty Woman nebo sklízejí dočasné plody svého Neslušného návrhu, létají tihle finanční mogulové nejen ve vlastních jetech, ale často i v červených číslech a pořádných malérech. Tak jako tenhle sebevědomý vládce obchodního megaimpéria, zachovalý šedesátník s interesantní šedou hřívou, francouzskou milenkou, vytunelovanými fondy a klamavým dětským leskem v bezcitném oku - Robert Miller.

Když má problém prodavač hamburgerů, smázne to často půjčka od kámoše a pár panáků. Když má problém miliardář, zachvěje se zem a spolu s jeho podniky se začnou hroutit i lidské osudy. „Soupeření o omezené množství peněz z nás dělá maniaky,“ filozofuje elegantně Robert ve svém úvodním rozhovoru a vás v tu chvíli napadá, zda tohle není jeho vzácná, pravdomluvná chvíle, a on nehovoří právě o sobě. A za nějakou, krátkou chvíli, než ho limuzína doveze do jeho luxusního sídla, pokračuje na svých kulatých narozkách v kruhu nejbližších: „Vy jste to nejlepší, co mám, ten nejlepší výsledek mé práce. Trvalo mi šedesát let, než jsem přišel na to, co je opravdu důležité!“ A vy si rozčileně říkáte, co to tenhle pozér mele za kraviny, a je vám jasné, že to s tímhle žralokem z Wall Streetu, který se momentálně tlemí na svět z titulky Forbesu, nebude všechno úplně v pořádku. A taky, že není!

V souladu s poněkud účelovým heslem, že stáří je jen pojem, který straší (tomu, kdo se strašit dá) v hlavě, ale když vám tam nezaclání, tak ničemu nepřekáží, si vedle své, charitou posedlé a nezajímavé ženy, vydržuje mladou francouzskou milenku, která by ale od prachatého seniora, který má šmrnc (protože vypadá úplně jako Richard Gere) chtěla přece jen víc, než co jí zatím nabízí. A podle dalšího pravidla, které říká, že když rozjíždíš velký kšeft, musíš vždy vypadat sebejistě a sebevědomě, se Robert tváří, že je nad věcí, i když mu momentálně schází nějakých čtyři sta milionů dolarů, a když firmu včas neprodá, nebude mít za chvíli ani na koblihu ke snídani.

  • Smrtelné lži / Tim Roth zdroj: D-cinema
  • Smrtelné lži / Richard Gere zdroj: D-cinema

A tak se tenhle protřelý obchodník Robert Miller dostává na všech hlavních frontách stále více pod tlak, který ho nutí stále více a více lhát a přijímat neuvážená a špatná rozhodnutí. „Nikdy ji neopustíš,“ vyčítá mu jeho ženu citově neukojená Francouzka Julie a jemu ve špatnou chvíli sepne krátké spojení, takže ji naloží do auta, aby s ní zdrhnul někam, kde bude čas jen na malování a milování. Kužely světla z reflektorů jeho limuzíny kloužou měkce po asfaltu a krájí tmu a on za volantem, s hlavou spokojeně předoucí Julie na rameni, se řítí vstříc největšímu průšvihu svého neklidného a lží protkaného života. A vy, tímto do hry docela slušně vtažení filmoví diváci, budete sto sedm minut více či méně napjatě sledovat, zda zlomyslně zákeřný osud zoufale s ním zápolícího Roberta nakonec přece jen (ne)dohoní…

Absolvent filmové školy v New Yorku Nicholas Jarecki je jméno, které většině z nás před tímhle filmem zhola nic neříkalo. Jak by také mohlo, když jsou (po pár dokumentech) Smrtelné lži jeho autorským (podepsán je pod scénářem i režií) celovečerním hraným debutem. A nutno poznamenat, že je to zralá, inteligentní a logicky vystavěná prvotina, jež je příslibem věcí příštích. Klíčem k úspěchu tohoto vcelku klidně odvyprávěného spektáklu je výmluvný a přesně vystavěný scénář (jenž postupně krystalizoval v devíti verzích), který má hercům co nabídnout, dokáže gradovat napětí a táhnout story k pointě – a pak překvapivě obrozený Richard Gere, který se tu vrací na svojí oblíbenou a vyzkoušenou parketu, z níž zpravidla dokáže zavěsit přímo do koše (nominace na Zlatý glóbus byla už pro něj jen zaslouženou třešničkou na dortu).

  • Smrtelné lži / Susan Sarandonová, Richard Gere zdroj: D-cinema
  • Smrtelné lži / Laetitia Castaová, Richard Gere zdroj: D-cinema

Jestli mu někdo významněji sekunduje, pak je to zaťatý policajt Tim Roth, který tuší, v čem všem má Robert své šikovné miliardářské prsty, a dělá všechno možné pro to, aby mu je přiskřípnul. Všichni ostatní, včetně nepříjemně pragmatické manželky Susan Sarandonové a pracovité a schopné dcery Brit Marlingové, jsou figury spořádaně statující v druhém sledu, odkud vystoupí, jen když je scénář povolá, a pak disciplinovaně znovu splynou s komparsem.

Smrtelné lži jsou psychologickým dramatem o miliardáři na scestí, jenž se stále beznadějněji zaplétá do polopravd a lží a kterému (pakliže nejste příslušníky Gereova skalního fanklubu) není snadné fandit a držet palce, protože je to vlastně pěkný hajzl, jenž permanentně lže, podvádí, krade a ve jménu jakéhosi obecného blaha využívá kolem sebe všechny, kteří si to nechají líbit. Kromě pár outsiderů, jako je téměř rodinný přítel Jimmy Grant (který je ale spíše loajální vůl), tu vlastně není žádná zcela kladná a sympatická postava, což může v některých pasážích navozovat až pocit lehkého neklidu a nudy, neboť nemáte komu fandit a s kým si posléze zapálit vítězný doutník.

  • Smrtelné lži / Monica Raymundová, Nate Parker zdroj: D-cinema
  • Smrtelné lži / Brit Marlingová, Richard Gere zdroj: D-cinema

Slušná, nikoli však třeskutě oslnivá a ze sedadel zvedající filmařina a poctivě odvedené, neuchvátané řemeslo, to na debutanta není rozhodně málo. Neošizeně odvedených filmů, jako je tento, které vás neurazí, ale ani neohromí a svojí narací připomínají spíše epické devadesátky minulého století, není zas tak málo. Jarecki sice neobjevil Ameriku, ale dokázal ji v době stále ještě koketující s krizí finančních trhů oslovit a zaujmout. Jeho zajímavý debut osciluje mezi detektivkou, thrillerem, psychologickým dramatem a sociologickou studií o možnostech a limitech neoliberální tržní ekonomiky a jejího kolapsu (čímž chci naznačit, že v lecčems má tahle fiktivní story i svůj reálný základ).

Dvojí život miliardáře Roberta Millera, který málem přišel na mizinu (neřkuli před porotu), musí jednou skončit. Bude to v něm hrát až do konce vabank, protože mu nic jiného nezbývá, a možná to nakonec i nějak ustojí a přežije. Ale bude za to muset zaplatit! Jenomže to on je zvyklý, protože celý svůj obyčejný miliardářský život vlastně jen pořád platil a ještě více inkasoval. Teď se to možná obrátí. Takhle to totiž někdy chodí v tomhle chladném a nelítostném jeho (i našem) pošahaném světě.

ARBITRAGE / SMTELNÉ LŽI. USA 2012, 107 min., české titulky, od 12 let, 2D. Režie a scénář: Nicholas Jarecki. Kamera: Yorick le Sauch. Hudba: Cliff Martinez. Hrají: Richard Gere (Robert Miller), Susan Sarandonová (Ellen Millerová), Brit Marlingová (Brooke Millerová), Laetitia Castaová (Julie Côteová), Nate Parker (Jimmy Grant), Tim Roth (Michael Bryer). V kinech od 4. dubna 2013.

Vydáno pod