Architektky navrhly chytrou domácnost nejen pro chytré ženy

Praha – Žena je duší celého domu a bydlení pro rodinu zařizuje častěji než muž. Myslí si to alespoň dámský tým kanceláře Bogle Architects, který pod vedením architektky Viktorie Součkové navrhl modelový byt šitý na míru potřebám současných žen. Projekt vznikl na ploše 640 m2 a je součástí výstavy Světlo v architektuře v pražském Veletržním paláci.

Architektka Viktorie Součková vycházela z myšlenky, že žena je duší domu, rozhoduje o výběru materiálů, ale třeba i o způsobu vytápění. „Žena si do toho donese svoje věci, které má ráda, třeba barevný obraz, barevné oblečení nebo květiny a dotvoří si to sama,“ řekla České televizi.

Byt s podtitulem „Chytrá domácnost nejen pro chytré ženy“ představuje špičkový interiérový design včetně svítidel. Součástí moderního konceptu je i zaměření na ekologické zelené bydlení s maximálním ohledem na úspornost, pohodlí, bezpečnost a udržitelný rozvoj.

Projekt bydlení navrženého s ohledem na potřeby ženy ale není ničím novým. Ve 30. letech byly například na pražském Smíchově založené Ženské domovy. „Byl to veliký progres. Tehdy poprvé řada žen získala vlastní zaměstnání. Byly to byty pro ženy, dnes bychom řekli single, které chtěly dělat samostatnou kariéru. Na tehdejší dobu to byly velice dobře vybavené byty,“ uvedla socioložka Jiřina Šiklová.

Výstava ve Veletržním paláci se koná od 4. do 7. dubna vždy od 10:00 do 18:00 hodin.

Chytrá domácnost nejen pro chytré ženy (zdroj: ČT24)
Vydáno pod